La 23 februarie, Sultanatul Brunei (Brunei Darussalam) sărbătoreşte ziua independenţei faţă de protectoratul britanic (1984).
Țara este formată din două părţi, fiecare înconjurată de statul malaez Sarawak. Ambele părţi au litoral la Marea Chinei de Sud şi la Golful Brunei. Bruneiul are o suprafaţă de 5.765 kmp, potrivit Enciclopediei statelor lumii, ediţia a X-a (Ed. Meronia, 2005).
Partea de nord a ţării este formată dintr-o câmpie îngustă de coastă, iar cea de sud din coline. Enclava de vest a statului Brunei este formată din văile râurilor Belait, Tutong şi Brunei. Ea cuprinde, în cea mai mare parte, coline atingând înălţimi de peste 500 m.
Enclava de est include bazinele râurilor Pandaruan şi Temburong, precum şi cel mai înalt punct al ţării, vârful Pagon (1.850 m). Cea mai mare parte a statului este acoperită de păduri tropicale dense. Există foarte puţin teren arabil. Clima este tropicală (fierbinte, umedă, ploioasă).
Forma de guvernământ este sultanat constituţional (cunoscut pe plan local drept monarhie islamică Malay). Economia se bazează pe producţia de petrol şi de gaze naturale, dar şi pe turism.
Turiştii pot întâlni în Brunei grandoarea artei islamice, tradiţia regală şi bogăţii arhitecturale precum Moscheea Sultan Omar Ali Saifuddien, cu domul său aurit. Un exemplu al bogăţiei patrimoniului regal este reşedinţa sultanului aflată în capitală, Istana Nurul Iman.
Capitala Sultanatului Brunei, Bandar Seri Begawan, beneficiază de o moştenire istorică, arhitecturală şi culturală deosebit de bogată. Ocupând o suprafaţă de 571 km pătraţi şi având o populaţie de peste 279.924 de locuitori, acest oraş format pe malul nordic al râului Brunei reprezintă centrul guvernamental şi financiar al ţării.
Locuitorii Bruneiului au o înclinaţie deosebită spre muzică. „Adai-adai” este unul dintre cântecele folclorice faimoase în Brunei, având la origine tradiţii pescăreşti. Un alt cântec folcloric reprezentativ este „Benari”, interpretat în timpul festivalurilor, de un ansamblu de trei bărbaţi şi trei femei, conform http://www.bruneimusicsociety.org/.
Concertele de muzică clasică se ţin, în mare parte, în cadrul Grădinii Orhideelor. În 1972, a fost înfiinţată Societatea Muzicală din Brunei, care organizează concerte dedicate marilor compozitori ai lumii.
În general, mâncarea din Brunei este bine condimentată, iar cele mai populare garnituri sunt orezul, cartofii şi tăiţeii, după cum notează http://www.1uptravel.com/. Un fel principal foarte răspândit în Brunei este rendang de vită, mâncare ale cărei origini se trag din bucătăria grupului etnic minangkabau din Indonezia.
Carnea de vită este uşor caramelizată, iar printre condimente se numără usturoiul şi ghimbirul. O variantă legată de carnea de vită este şi „daging masak lada hitam”, nimic altceva decât vită condimentată cu garnitură de cartofi.
O altă mâncare des preparată în sultanat se numeşte „nasi lemak”. Se traduce, cu aproximaţie, prin ”cremă de orez” şi se pregăteşte cu un anume lapte de cocos care conţine mai puţină apă, asemănător, mai degrabă, cu smântâna. Se mănâncă mai ales la micul dejun şi poate fi servit inclusiv cu alune prăjite sau cu ouă fierte ori prăjite.(Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Brunei tourism, Video: youtube.com)