Ştiuca umplută, un preparat solicitat în pensiunile din Deltă

stiuca-umpluta

Ştiuca umplută este unul din preparatele culinare găsit în orice pensiune din Delta Dunării, reţeta uşor de făcut fiind însă recomandată doar în cazul în care, din diferite motive, cei care vor să o deguste nu reuşesc să ajungă în concediu în Deltă.

Pentru acest preparat, este nevoie de o ştiucă de cel puţin un kilogram şi jumătate de pe care, cu ajutorul unei linguri sau al unui cuţit, se scoate pielea.

„Această operaţiune (scoaterea pielii de pe ştiucă – n.r.) trebuie făcută cu foarte mare grijă, să nu se rupă carnea. Se scot apoi şira spinării şi carnea ştiucii, doar ultima fiind tocată prin maşină. Se adaugă ceapă, un morcov, un cartof răzuit, condimente, piper şi sare, care se călesc la foc mic timp de cinci sau zece minute”, spune Mihaela N., în vârstă de 30 de ani, din satul Murighiol.

După ce umplutura călită s-a răcit, se umple ştiuca, apoi se coase acolo unde peştele s-a tăiat pentru a fi umplut, iar totul se dă la cuptor.

 „Din când în când, ştiuca se unge cu ulei din tavă pentru a nu prinde crustă „, afirmă Mihaela. Preparatul se serveşte rece, cu lămâie, ca aperitiv, sau caldă cu garnitură de legumă, ca fel principal, alături de un pahar cu vin alb sec sau demisec, după preferinţa celui ospătat. (Text: Agerpres, Foto: bucatarsubacoperire.ro)