Statuie a părintelui Arsenie Boca de 3 metri înălţime

arsenie boca

Cea mai înaltă statuie a părintelui Arsenie Boca din ţară se află în localitatea vâlceană Vaideeni, având 3 metri, şi străjuieşte intrarea în biserica-monument cu hramul „Sfântul Nicolae”.

„A fost un vis al meu. A fost un vis aproape real aş putea spune, în care mama mea mi-a spus să mă apuc să creez statuia sfântului părinte şi apoi s-o aşez în grădina de la intrarea bisericii Sfântul Nicolae. Mă bucur mult că şi Arhiepiscopia Râmnicului şi primăria din Vaideeni au fost de acord. Mai mult, cele trei rozete turnate în matriţele părintelui Boca au fost aduse de la Prislop aici la Vaideeni. Statuia părintelui Boca este creată cu suflet şi dictată de Dumnezeu”, a declarat sculptorul Ivan Jinaru.

Primăria din Vaideeni a oferit tot sprijinul sculptorului, edilul Daniel Băluţă fiind cel care a adus de la Prislop cele trei rozete din ciment turnate în matriţele create de Arsenie Boca.

„Nu ştiu dacă va fi un pelerinaj aici ca la Prislop, dar trebuie să se ştie că aici, la Vaideeni, a fost o inimă a ortodoxiei, aici cei care au venit de peste munţi au venit în primul rând pentru a nu-l uita pe Dumnezeu. Pe teritoriul comunei Vaideeni sunt 5 biserici din lemn construite acum 400 de ani. Păstorii transilvani au venit aici de-a lungul timpului atât pentru a scăpa de serviciul militar obligatoriu din imperiul austriac dar şi pentru a nu fi creştinaţi la biserica unită ci pentru a păstra ortodoxismul. Ei au construit aceste minunate bijuterii. Deci nu este o întâmplare că statuia părintelui Boca se află la Vaideeni, este o cinste adusă celor care au păstrat ortodoxismul în suflet şi în trăire”, a declarat primarul Băluţă.

Arsenie Boca, cunoscut drept ”Sfântul Ardealului”, s-a născut pe 29 septembrie 1910, la Vaţa de Sus, Hunedoara. A fost părinte ieromonah, teolog şi artist plastic (muralist), a fost stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalităţii sale veneau mii de credincioşi, fapt pentru care a fost hărţuit de fosta Securitate. A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Braşov, dus la Canal, închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea.

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Haţegului se reculeg zilnic sute de pelerini. (Text: Agerpres, Foto: danielroxin.blogspot.ro)