Stand Up Paddling, un nou sport nautic în Delta Dunării

Stand Up Paddling

Stand Up Paddling (SUP), un sport nautic promovat în România de câţiva ani, a fost oferit turiştilor anul acesta pentru prima dată ca o alternativă de petrecere a timpului liber şi în unele pensiuni din Delta Dunării.

‘Am avut cerere pentru închirierea plăcilor cu vâsle. Chiar dacă multe solicitări au venit din partea unor persoane care au văzut plăcile pentru prima dată, având în vedere că le-au folosit pe canalul din apropierea pensiunii, curioşii s-au descurcat de minune. Unii mai mult în apă, e drept’, a declarat directorul unei pensiuni din comuna Crişan, Delta Dunării.

La rândul lui, preşedintele Asociaţiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD), Daniel Iluşcă, a afirmat că intenţionează să preia anul viitor iniţiativa privată a colegului său din asociaţie.

‘Interesul meu este ca toţi cei care poposesc în pensiunea mea să fie mulţumiţi şi să aibă o gamă cât mai largă de posibilităţi de a-şi petrece timpul liber’, şi-a explicat intenţia Iluşcă.

Florentina Uţă, în vârstă de 47 de ani, lector universitar doctor la Universitatea de Construcţii Bucureşti, născută în Tulcea, baschetbalistă care a evoluat la cluburile Sportul Studenţesc şi Rapid Bucureşti, este una dintre persoanele care s-au arătat încântate de această alternativă de petrecere a timpului liber. Ea s-a urcat pentru prima dată pe placa de SUP luna trecută, la Cupa Hamsia, competiţie de înot în Marea Neagră, organizată la 2 Mai, judeţul Constanţa.

‘A fost o provocare pentru mine, fiindcă e o activitate sportivă solicitantă în care sunt angrenate mai multe simţuri. După un traseu cu placa, am simţit că toţi muşchii au lucrat, inclusiv unii pe care nu-i ştiam activi’, a afirmat Uţă.

În cursa organizată luna trecută la 2 Mai, Florentina Uţă s-a clasat pe locul al III-lea în serie, însă în clasamentul general nu a avut şanse pentru podium decât la cursa de înot.

‘Am aflat că şi în Bucureşti se organizează cursuri de SUP şi intenţionez să mă antrenez pentru concursurile de la mare de anul viitor. Mă bucur că şi în Delta Dunării operatorii turistici le oferă vizitatorilor plăci pentru SUP şi mă gândesc că Rezervaţia e cel mai potrivit loc pentru a practica acest sport, fiindcă acolo apa este mai liniştită decât pe mare’, a mai spus Florentina Uţă, care a urcat din nou pe placa de SUP luna aceasta la concursul de înot în mare Aquachallenge, desfăşurat la Constanţa.

În România, potrivit instructorului de SUP Răzvan Marinescu, acest sport nautic este considerat unul nou, cursuri de instruire organizându-se însă atât în Bucureşti, cât şi în parcul natural Comana, judeţul Giurgiu, şi la 2 Mai, judeţul Constanţa.

Punem pe primul loc siguranţa celor care doresc să încerce acest sport şi le recomandăm tuturor să poarte echipamentul de protecţie care include veste de salvare. (…) Am făcut anul acesta un tur cu SUP-urile prin ţară şi vrem ca la sfârşitul lunii viitoare să ajungem cu plăcile şi în Delta Dunării’, a afirmat Marinescu.

SUP, potrivit acestuia, este sportul cu cea mai mare rată de creştere la nivel mondial în ultimii 20 de ani, iar avantajele pe care le prezintă practicarea acestuia constau în dezvoltarea calităţilor motrice de bază şi a abilităţilor practicantului, precum şi în consumul energetic mare. (Text: Agerpres, Foto: tribord.ro , Video; youtube.com0