Sporturi olimpice: NAVIGAŢIE (yachting)

0
29

yachting

Primele întreceri internaţionale de navigaţie (până în 1996 sportul era cunoscut sub numele de yachting) au început în 1851, dar concursurile ambarcaţiunilor cu pânze au fost introduse în premieră la Jocurile Olimpice în 1900, la Paris, Franţa.

Navigaţia a fost inclusă în programul olimpic de la prima ediţie a Jocurilor moderne de la Atena, însă condiţiile meteo nefavorabile au împiedicat desfăşurarea concursului, astfel că debutul oficial a avut loc patru ani mai târziu, la Paris. Singura absenţă de la Olimpiadă s-a înregistrat în 1904 la JO de la St. Louis, SUA, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro.

Navigaţia, ca sport olimpic, se concentrează asupra procesului de monitorizare şi control a mişcării unei ambarcaţiuni dintr-un loc în altul. Însă, domeniul navigaţiei cuprinde patru categorii generale: navigaţie terestră, navigaţie marină, navigaţie aeronautică şi navigare în spaţiu. Tehnica şi nervii tari sunt necesare în acest sport, în care ambarcaţiunile se întrec în ape deschise şi în care, de multe ori, vântul reprezintă un adversar în plus.

Probele sportive de navigaţie la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 5-21 august 2016 pe Marina da Glória în Golful Guanabara din Brazilia. Se vor acorda zece medalii de aur. Fiecare probă din cele zece care se afla în programul olimpic (şase masculine, patru feminine) constă într-o serie de curse. După fiecare cursă, câştigătorul primeşte un punct, al doilea clasat două şi aşa mai departe. Cei mai buni zece concurenţi sau cele mai bune zece echipaje, adică cei/cele cu cele mai mici punctaje, se vor califica în cursa pentru medalii, acolo unde se punctează dublu. Punctele din cursa pentru medalii se adaugă celor obţinute anterior şi astfel se calculează clasamentul final.

Clasele ambarcaţiunilor au suferit unele modificări. În comparaţie cu Jocurile Olimpice din 2012 de la Londra, probele de navă cu chilă (Elliott 6m şi clasa Star) au fost eliminate. O probă de skiff a fost adăugată la feminin (49erFX) şi o probă de catamaran (Nacra 17) a fost reintrodusă. Astfel, clasele ambarcaţiunilor sunt următoarele: RS:X, Clasa Laser, Clasa Finn, Clasa 470, Clasa Star, Clasa 49er (masculin); RS:X, Clasa Laser Radial, Clasa 470, Clasa 49erFX (feminin); Nacra 17 (mixt).

Clasamentul general pe medalii la JO la navigaţie este următorul: 1. Marea Britanie (25 aur, 18 argint, 11 bronz — 54 total), 2. SUA (19 aur, 23 argint, 17 bronz — 59 total), 3. Norvegia (17 aur, 11 argint, 3 bronz — 31 total). Pe locurile următoare se clasează Spania, Franţa, Danemarca, Suedia, Australia, Noua Zeelandă şi Brazilia.

Sportivii cei mai medaliaţi sunt: Ben Ainslie (Marea Britanie, 1996-2012), cu 4 medalii de aur şi un argint, Paul Elvstrom (Danemarca, 1948-1960), cu 4 medalii de aur, Valentin Mankin (fosta URSS, 1968-1980) şi Jochen Schümann (Germania, 1968-1980), cu câte 3 medalii de aur şi una de argint. La feminin domină Alessandra Sensini din Italia (o medalie de aur, una de argint şi două de bronz), fiind urmată de noua-zeelandeza Barbara Kendall (un aur, un argint, un bronz) şi ucraineanca Ruslana Taran (un argint şi două bronz).

România a fost reprezentată pentru prima dată în întrecerile olimpice de navigaţie la JO de la Moscova, din 1980, cinci sportivi luând startul în trei probe. Cea de-a doua prezenţă românească la JO a fost la Atlanta, SUA, în 1996. Țara noastră nu a luat nicio medalie la acest sport olimpic.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012 în probele de masculin au fost medaliaţi cu aur: Dorian van Rijsselberghe (Olanda), Tom Slingsby (Australia), Ben Ainslie (Marea Britanie), Mathew Belcher şi Malcolm Page (Australia), Fredrik Loof şi Max Salminen (Suedia), Nathan Outteridge şi Iain Jensen (Australia). La feminin au primit aurul olimpic următoarele concurente: Marina Alabau (Spania), Xu Lijia (R.P. Chineză), Jo Aleh şi Olivia Powrie (Noua Zeelandă), Támara Echegoyen, Angela Pumariega şi Sofia Toro (Spania).(Text: Agerpres, Foto: rtyc.org)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.