Sporturi olimpice: HOCHEI PE IARBĂ

0
29

hochei-iarba

Hocheiul pe iarbă este cel mai vechi şi mai cunoscut sport cu mingea şi crosa, existând dovezi că a fost jucat în Persia în anul 2000 î.Hr., potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro.

S-a dezvoltat în Marea Britanie, prima asociaţie fiind înfiinţată la Londra, în 1886. S-a răspândit apoi în tot Imperiul Britanic şi a fost recunoscut ca sport olimpic în 1908 la JO de la Londra. De atunci, a fost prezent la toate Jocurile Olimpice, cu excepţia ediţiilor din 1912 şi 1924. Primul turneu feminin a avut loc abia în 1980, la JO de la Moscova.

Hocheiul pe iarbă este un sport de echipă în care jucătorii încearcă să înscrie goluri prin lovirea sau împingerea unei mingi în poarta echipei adverse, cu ajutorul croselor. Două echipe formate din câte 11 jucători, plus 5 rezerve, se înfruntă pe un teren de 91,4 metri lungime şi 55 de metri lăţime, scopul fiind înscrierea a cât mai multor goluri. Un meci de hochei durează 70 de minute, două reprize a câte 35 de minute.

Acest sport este mai cunoscut drept „hochei”. Numele „hochei pe iarbă” este utilizat în ţările în care cuvântul „hochei” este, în general, rezervat pentru o altă formă a jocului, cum ar fi „hochei pe gheaţă” sau „hochei pe stradă”. Hocheiul pe iarbă se joacă la multe turnee internaţionale regulate atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Acestea sunt: Jocurile Olimpice, Jocurile Commonwealth-ului, Campionatul Mondial de Hochei, Hockey Champions Trophy şi Hockey Junior World Cup. Federaţia Internaţională de Hochei (FIH) este forul mondial care guvernează acest sport. Totodată, multe ţări au competiţii extinse de club pentru juniori şi seniori.

Probele sportive de hochei pe iarbă la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se vor desfăşura în perioada 7-20 august 2016 pe Centrul Olimpic de Hochei din Rio de Janeiro, Brazilia. Doisprezece echipe vor concura la cele două probe, respectiv masculin şi feminin, acestea urmând să fie împărţite în câte două grupe de câte şase, din care primele două clasate se vor califica în semifinale.

Clasament general pe medalii la hochei pe iarbă la Jocurile Olimpice este următorul: 1. India (8 aur, 1 argint, 2 bronz — 11 total), 2. Olanda (5, 5, 6 — 16) şi 3. Australia (4, 3, 5 — 12). Urmează Germania, Pakistan, Marea Britanie, Spania, RFG, Noua Zeelandă, Zimbabwe, Coreea de Sud.

Sportivii cei mai medaliaţi sunt sau au fost toţi din India: Leslie Claudius (3 aur, 1 argint, 0 bronz — 4 total), Udham Singh (3 aur, 1 argint, 0 bronz — 4 total) şi Dhyan Chand (3 aur).

Federaţia Română de hochei pe iarbă s-a înfiinţat în 1990, dar până în prezent ţara noastră nu a participat la Jocurile Olimpice.

La Jocurile Olimpice de la Londra 2012, medalia de aur la hochei pe iarbă în concursul masculin a fost cucerită de Germania, iar la feminin a câştigat naţionala Olandei. Argintul l-au obţinut Olanda (masculin) şi Argentina (feminin), iar bronzul a fost luat de Australia (masculin) şi Marea Britanie (feminin). (Text: Agerpres, Foto: espn.go.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.