Sporturi olimpice: BASCHET

0
27

Baschet

Baschetul este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume. Întrecerile masculine au fost introduse în programul olimpic în 1936, la JO de la Berlin, iar cele feminine în 1976, la JO de la Montreal, potrivit site-ului Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, www.cosr.ro.

Baschetul a fost inclus până acum în calendarul a 18 olimpiade. 59 de naţiuni diferite au concurat de-a lungul timpului în competiţiile de baschet la JO, însă niciuna nu a participat la toate ediţiile desfăşurate până acum.

A fost inventat în 1891 şi a devenit extrem de popular în Statele Unite ale Americii. În acel an, un tânăr asistent de la Colegiul Springfield, din statul Massachusetts, canadianul James W. Naismith, încercând să facă mai variate lecţiile de educaţie fizică ale studenţilor, cu un conţinut mai atractiv şi mai dinamic, fără condiţii materiale deosebite, a combinat unele reguli din jocul de fotbal cu 13 reguli noi şi a înlocuit poarta cu un coş suspendat pe un perete. Astfel a luat naştere sportul căruia i s-a spus apoi basketball (basket — coş, ball — minge).

La început, echipele erau alcătuite din câte 50 de jucători, apoi numărul s-a redus treptat pentru a se ajunge la echipe formate din cinci jucători pe teren. Jocul se răspândeşte în Europa, fiind prezentat demonstrativ la Jocurile Olimpice din 1904 (de la St. Louis). În 1932 se constituie Federaţia Internaţională de Baschet Amator. România s-a aflat printre cele opt ţări membre fondatoare ale forului mondial alături de Anglia, Argentina, Cehoslovacia, Grecia, Italia, Lituania, Elveţia şi Portugalia.

Deşi iniţial baschetul s-a jucat cu mingea de fotbal, după aceea a fost creată o minge specială pentru acest sport, de culoare maro. Abia în 1950 această minge a devenit portocalie, pentru a fi mai vizibilă atât pentru jucători, cât şi pentru spectatori.

Baschetul se caracterizează prin fineţea, precizia şi fantezia exerciţiilor tehnice şi tactice, prin talia înaltă şi calităţile fizice deosebite ale sportivilor, toate acestea implicate într-o luptă sportivă care pretinde spirit de echipă şi de sacrificiu, inteligenţă şi rezistenţă nervoasă. Punctele sunt marcate prin aruncarea mingii în coş; echipa care acumulează mai multe puncte la sfârşitul jocului câştigă. Mingea poate fi făcută să înainteze pe teren prin driblare sau pasând-o altor coechipieri. Actele fizice nesportive (fault) sunt penalizate şi există restricţii asupra modului în care este folosită mingea (încălcări).

Probele sportive de baschet la Jocurile Olimpice de vară din 2016 se desfăşoară în perioada 6-21 august 2016 la Rio de Janeiro, Brazilia. Competiţiile se vor ţine în prima sală a Centrului Olimpic de Antrenament, care poate găzdui 16.000 de spectatori. Comitetele Olimpice naţionale, ale căror echipe de baschet s-au calificat, pot include o echipă masculină cu 12 jucători şi o echipă feminină cu 12 jucătoare.

Ca şi în 2012, la JO de la Londra, gazdei Olimpiadei, respectiv Brazilia, nu i se garantase un loc la turneul final. Cu toate acestea, la 9 august 2015 s-a anunţat că echipele naţionale, masculin şi feminin, ale Braziliei vor concura la Turneul Olimpic de Baschet după ce FIBA a decis să le acorde locuri automate la o reuniune desfăşurată la Tokyo.

În clasamentul general pe medalii obţinute la baschet la Jocurile Olimpice, la masculin, conduce detaşat SUA cu 17 medalii, din care 14 de aur, un argint şi două de bronz, urmate de echipele din fosta URSS, cu 9 medalii, din care două de aur, 4 de argint şi 3 de bronz, precum şi de fosta Iugoslavie, cu 5 medalii, din care o medalie de aur, 3 de argint şi una de bronz. O singură medalie de aur a mai obţinut Argentina.

La feminin, conduc tot Statele Unite, cu 9 medalii, din care 7 de aur şi câte una din argint şi bronz, urmate de URSS, cu 3 medalii, din care două de aur şi una de bronz, dar şi de Australia, cu 5 medalii, din care 3 de argint şi două de bronz. De asemenea, o medalie de aur a obţinut „Echipa Unificată”, la JO din 1992 de la Barcelona, formată din fostele echipe ale URSS, cu excepţia ţărilor Baltice.

Printre sportivii cei mai medaliaţi se află americanca Teresa Edwards (4 aur, un bronz), Lebron James (două aur, un bronz), Michael Jordan, Kobe Bryant şi Charles Barkley (câte două medalii de aur).

România a fost reprezentată în competiţia olimpică la acest sport doar o singura dată, în 1952, la JO de la Helsinki, şi nu a obţinut nicio medalie.

La Jocurile Olimpice de vară din 2012 de la Londra, Statele Unite au câştigat cele două medalii de aur, Franţa şi Spania pe cele de argint, iar Australia şi Rusia pe cele de bronz. (Text: Agerpres, Foto: zimbio.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.