”Soldaţii habsburgi” ai Gărzii Cetăţii Alba Carolina, dar şi ‘‘războinicii daci” şi ”legionarii romani” întruchipaţi de voluntari şi muzeografi ai Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia vor relua la acest sfârşit de săptămână, mai devreme decât în anii trecuţi, ceremonialele şi spectacolele de reconstituire militară, adevărate puncte de atracţie pentru turişti.
”Începând de vineri, 15 aprilie, sezonul turistic este întregit de spectacolele de reconstituire militară, care au făcut celebră Cetatea Alba Carolina. Perioada prevăzută pentru aceste spectacole a fost extinsă cu o lună faţă de anul trecut. Practic, între 15 aprilie şi 15 octombrie, Garda Romană şi Garda Cetăţii vor putea fi întâlnite de către turişti şi localnici în fiecare weekend într-o formulă extinsă, iar Garda Cetăţii poate fi admirată şi în timpul săptămânii, la ora 12.00”, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coşer.
Astfel, Garda Romană va susţine primul spectacol de reconstituire militară vineri, de la orele 18,00, pe esplanada dintre Catedrala Romano-Catolică şi Catedrala Reîntregirii.
Ceremonialul militar al schimbării Gărzii Cetăţii Alba Carolina a debutat vineri, orele 12.00, urmând ca seara să se desfăşoare ceremonialul salvelor de tun. Sâmbăta, salve de tun vor fi trase la orele 12,00.
„Cealaltă Capitală” oferă turiştilor o lecţie de istorie total neconvenţională, trăită pe viu, alături de personaje cum sunt soldaţii îmbrăcaţi în uniforma austriacă a primei jumătăţi de secol XVIII, perioadă când a fost construită fortificaţia din Alba Iulia. Soldaţii Gărzii Cetăţii Alba Carolina se numără printre principalele atracţii ale fortificaţiei, nu numai copiii, ci şi adulţii înghesuindu-se să facă fotografii cu aceştia. Garda este formată din câteva zeci de soldaţi, membri ai unei ‘armate’ constituite dintr-un corp de artilerie, unul de infanterie şi un altul de cavalerie.
Puncte de atracţie constituie şi cele două trupe de reenactment istoric — Garda Romană de la Apulum şi Războinicii Daci (Lupii de Fier ai Apoulonului), voluntari care au deprins tehnicile de luptă ale strămoşilor noştri.
Dacă în anii trecuţi turiştii se opreau doar pentru câteva ore prin Alba Iulia, în drumul lor spre Cluj-Napoca sau Sibiu, în prezent, tot mai mulţi, fascinaţi de fortificaţie, îşi rezervă un timp ceva mai îndelungat pentru a vizita cetatea Alba Carolina şi a asista la diversele evenimente organizate aici, cum ar fi ceremonialul schimbului de gardă, care are loc zilnic.
Cetatea din Alba Iulia deţine o valoare turistică deosebită prin numărul mare de obiective istorice, culturale, naturale şi antropice regăsibile în acest sit, cu un potenţial de atracţie permanentă a turiştilor români şi străini în sejururi/circuite sau turism de evenimente. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/cetatea Alba Iulia)