Specialitate vânătorească: tocăniţă de fazan cu sos alb

fazani

Fazanul, pasăre ţanţoşă vânată pentru carnea ei deosebită, face deliciul meselor vânătoreşti, gătit la ceaun pe foc de lemne, învăluit într-un sos alb delicios şi servit alături de un vin roşu savuros.

Nea Costică Buţu din Târgu Jiu, vânător cu experienţă, ne-a povestit că pregătirea acestei reţete începe imediat după ce fazanul este împuşcat la vânătoare, în sensul că pasărea trebuie lăsată timp de două-trei zile la fezandat.

Fazanul proaspăt împuşcat se lasă în pene şi se pune într-un loc răcoros timp de două-trei zile, pentru a deveni fraged. Abia apoi se curăţă de pene şi de intestine şi se trece la prepararea lui propriu-zisă. Reţete cu fazan sunt multe, este important să ştii să-l găteşti, majoritatea îl prepară la cuptor cu tot felul de mirodenii, însă una dintre cele mai delicioase moduri de a găti fazanul este tocăniţa cu sos alb”, povesteşte bătrânul vânător.

Astfel, pentru o delicioasă tocăniţă de fazan, din care saturi vreo zece vânători înfometaţi după o zi în care bat câmpul la pas, căutând înaripatele, ingredientele necesare sunt: patru fazani, două kilograme de ceapă, două fire mari de praz, un ardei gras mare, două căpăţâni de usturoi, câteva linguri de smântână grasă, trei-patru linguri de untură, sare, piper, verdeaţă (pătrunjel, mărar).

Se porţionează fazanii şi se păstrează şi pipotele, ficăţeii şi inimile, care se adaugă la jumătatea timpului de gătire, pentru că se coc mai repede. Ceapa se curăţă şi se taie mărunt, iar apoi se pune la călit în untura încinsă. Se poate folosi şi ulei, însă untura dă un gust mai bun acestui preparat. Ceapa se căleşte la foc mic, iar între timp se curăţă celelalte legume şi se taie la fel de mici, pentru ca pe parcursul celor trei ore de fierbere a acestei tocăniţe să se topească practic, astfel încât să formeze un sos delicios. Se pun şi acestea la călit peste ceapă, se lasă câteva minute, apoi se adaugă carnea, se mai călesc toate câteva minute, apoi se pune apă cât să treacă peste carne, se pune capacul şi se lasă la foc mic, amestecând din când în când.

Se mai completează cu apă atunci când scade, până când carnea de fazan devine foarte moale, iar legumele s-au făcut aproape ca o pastă. Cantitatea de ceapă poate părea mare, dar acesta este secretul sosului, ceapa se va topi alături de celelalte legume, iar sosul rezultat va fi foarte bun. La final se adaugă usturoiul tocat sau trecut prin presă, se mai lasă câteva minute, se adaugă smântâna, sare şi piper, se amestecă, bineînţeles, şi se ia de pe foc, după care se adaugă verdeaţa. Se serveşte cu pâine ţărănească şi alături de un vin roşu sec”, ne mai spune nea Costică.

Perioada de vânătoare la fazan se desfăşoară de la începutul lunii octombrie şi până la sfârşitul lunii februarie, iar câinii special folosiţi pentru vânătoarea la păsări au o deosebită importanţă în găsirea lor. (Text: Agerpres, Foto: huntinginnebraska.com)