Skopje, capitala Macedoniei

Skopje-01

Republica Macedonia, cu o suprafaţă de 25.713 kmp şi cu o populaţie de 2.096.015 locuitori (estimare iulie 2015), sărbătoreşte la 8 septembrie Ziua naţională, în 1991 fiind proclamată independenţa acestei ţări.

În urma celor două Războaie Balcanice din 1912 şi 1913, teritoriul actual al Republicii Macedonia a fost împărţit între Grecia, Bulgaria şi Serbia.

După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, a intrat în componenţa Republicii Populare Federale Iugoslavia, ca una dintre cele şase republici.

Prin referendumul din 8 septembrie 1991, s-a desprins paşnic din Republica Socialistă Federală Iugoslavă. Conform Constituţiei din 1991 (amendată în 2001 şi 2005), Republica Macedonia este o democraţie parlamentară. Conform proiectului administrativ-teritorial din august 2004, Republica Macedonia a fost reorganizată în 84 de municipalităţi.

Skopje-02

Capitala Skopje, cel mai mare oraş al Republicii Macedonia, cu o populaţie de 503.000 locuitori (2015), este formată din 10 municipalităţi şi reprezintă unitate distinctă de auto-guvernare locală. Oraşele principale ale Republicii Macedonia: Bitola, Tetovo, Kumanovo, Ohrid, Veles, Stip, Veles, Gostivar, Strumica.

Mare parte din arhitectura veche a capitalei a fost avariată în timpul puternicului cutremur din 1963. Oraşul a intrat imediat într-un program masiv de construire, astfel că mare parte din arhitectura obiectivelor turistice din Skopje, în special a celor de la sud de râul Vardar, datează din perioada de după cutremur şi din anii ’70. Jumătatea nordică a oraşului încă păstrează clădiri ce amintesc de ocupaţia de 500 de ani a Imperiului Otoman.

Skopje-03

Între numeroasele obiective şi atracţii turistice ale capitalei Republicii Macedonia se află: apeductul aflat în nord-vestul oraşului, ce datează din secolul al V-lea d. Hr. (Iustinian I), a fost construit din piatră şi cărămidă şi are 55 de arce susţinute de stâlpi masivi; Mănăstirea Sf. Pantelimon a fost ridicată de împăratul bizantin Alexios I Comnen în 1164, unele fresce datând din acel moment, altele fiind realizate în secolele XV, XVI şi XIX; fosta baie turcească „Daut Pasha”, cu cele şase domuri şi cu luminatoarele în formă de stea, care datează din secolul al XV-lea, a fost transformată, în prezent, în galerie de artă, în care sunt expuse icoane din secolele XIV şi XIX, dar şi lucrări colective ale artiştilor macedoneni – pictură, sculptură, grafică; Fortăreaţa Kale, care datează din secolul al VI-lea, a fost construită cu blocuri de piatră provenind din ruinele oraşului antic Scupi, în timpul împăratului bizantin Iustinian I; Vechiul Bazar, care de-a lungul timpului şi-a schimbat de mai multe ori aspectul şi modul de organizare, îşi păstrează în continuare originalitatea, fiind locul unde micii meşteşugari îşi au atelierele; primul Pod de Piatră a fost construit în secolul al VI-lea, forma de astăzi fiind ridicată pe fundaţia vechiului pod, în timpul sultanului Murat II, în prima jumătate a secolului al XV-lea; Casa Memorială „Maica Tereza”; Muzeul Naţional al Macedoniei; Muzeul Municipal Skopje; Muzeul de Artă Contemporană; ruinele romane de la Scupi, localitate care datează din secolul al II-lea d. Hr., care a fost pe rând casa multor veterani ai legiunilor romane, apoi a devenit un oraş prosper, devastat, însă în secolul al V-lea, în urma invaziilor barbare. În 518 un cutremur puternic a distrus în totalitate acest oraş. (Text: Agerpres, Foto: onestep4ward.com, anciens.org, commons.wikimedia.org, Video: youtube.com)