Sistem milenar de canalizare sub un templu mayaş

0
22

palenque

Arheologii mexicani au descoperit un vechi sistem de canalizare a apei sub unul dintre cele mai importante temple ale civilizaţiei Maya din Mexic, au anunţat arheologii din această ţară, citaţi de agenţia DPA.

Descoperirea a nouă canale de 17 de metri lungime dezvăluie un complex de inginerie hidraulică, sub Templul Inscripţiilor din Palenque, datând din anul 675, un sit al patrimoniului mondial UNESCO aflat în statul Chiapas din sudul Mexicului, a declarat directorul de proiect de excavare Arnaldo Gonzalez Cruz.

Sistemul hidraulic alimentat de la un izvor a fost destinat să-l lege pe regele King K’inich Janaahb’ Pakal (anii 603 — 683), care a condus cândva Palenque, de zeitatea mayaşă a apei Chaac, a spus Gonzalez.

O nouă analiză a hieroglifelor din templu a arătat că pot face referire la izvor şi la o cale simbolică către apele lumii de dincolo, reprezentată de canale, a spus Gonzalez.

palenque-01

Situat în statul Chiapas din sudul Mexicului, oraşul antic Palenque este unul dintre cele mai importante situri arheologice mayaşe a cărui dezvoltare a atins apogeul între anii 500-700.

Hieroglifele din Templul Inscripţiilor păstrează succesiunea diferitelor dinastii. Monumentul funerar al lui Pakal a fost descoperit în anul 1952, însă hieroglifele nu au fost încă complet descifrate.

Arheologii au început să analizeze acest sit prin metoda GPR (Ground Penetrating Radar) în anul 2012, presupunând iniţial că aceste canale erau falii geologice.

„Am decis să studiem aceste informaţii şi astfel am descoperit că era vorba despre un complex de canale hidraulice excavate direct în rocă, chiar sub camera funerară a lui Pakal”, a spus Pedro Sanchez Nava, coordonator al Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie (INAH) din Mexic, citat de agenţia DPA. (Text: Agerpres, Foto: visitmexico.com, EPA)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.