Singapore: atracţii turistice şi gastronomie

0
40

Singapore-04

Republica Singapore, singurul oraş-stat din lume care este aşezat pe o insulă, cu o suprafaţă totală de 716 kmp, sărbătoreşte la 9 august Ziua naţională. La această dată, în 1965, Singapore s-a retras din componenţa Federaţiei Malaysiei şi s-a proclamat republică independentă în cadrul Commonwealth-ului.

Singapore este o insulă situată în vârful sudic al peninsulei Malay şi este, în prezent, o destinaţie turistică majoră, care atrage peste 10 milioane de vizitatori pe an. Totodată, Singapore este unul dintre cele mai mari oraşe-port din lume, fiind un punct important punct de tranzit, dar şi gazda a peste 150 de companii maritime din peste 80 de ţări. Jurong, Pulau Tekong, Pulau Ubin şi Sentosa sunt cele mai importante dintre cele 63 de insule ce intră în componenţa acestui stat.

Aflată la 137 km nord de ecuator, insula are un climat tropical, cu vreme caldă şi umedă pe tot parcursul anului. Lunile noiembrie-decembrie sunt puţin mai ploioase, iar din iunie până în august este cel mai bun sezon de a vizita Singapore. Relieful ţării este dominat de câmpie, cel mai înalt punct natural este Bukit Timah Hill, de 166 m.

Singapore-05

Insula, a cărei istorie datează din secolul al XI-lea, a fost puţin cunoscută în Occident până în secolul al XIX-lea, atunci când, în 1819, Sir Thomas Raffles Stamford a ajuns aici ca agent al firmei britanice East India Company. În 1824, britanicii au achiziţionat Singapore Island, şi din 1825, oraşul Singapore a devenit un important port al zonei.

Singapore-10

Deschiderea Canalului de Suez în 1869 şi apariţia vapoarelor cu aburi a lansat o eră de prosperitate pentru Singapore, atunci când comerţul s-a extins în întreaga Asie de Sud. În 1921, britanicii au construit o bază navală, care a fost completată, mai târziu, de o bază aeriană. În 1959, Singapore a devenit stat autonom şi, în 1963, s-a alăturat Federaţiei Independente a Malaysiei. Singapore s-a separat de Malaysia la 9 august 1965, şi a devenit o republică independentă.

Singapore-08

Având forma unui diamant, principala insulă a oraşului-stat măsoară 42 km de la est la vest şi 23 km de la nord la sud, fapt ce îl face uşor de explorat, potrivit www.roughguides.com. Singapore sau Oraşul Grădină al Asiei combină zgârie-norii şi mijloacele de transport specifice aglomerărilor citadine moderne, cu un amestec de influenţe chineze, indiene şi malaeziene. Centrul oraşului este format din Orchard Road, Riverside şi marele cartier Chinatown, ce păstrează şi astăzi clădiri ridicate la mijlocul secolului XIX, fiind cunoscut şi sub numele de Central Business District (CBD).

Singapore-07

Principalele atracţii turistice includ portul Marina Bay, cu clădiri rezidenţiale şi facilităţi turistice deosebite, Singapore Flyer, cea mai înaltă roată de observaţie din lume (165 m), inaugurată în 2008, şi din vârful căreia se poate vedea în larg, până la 45 de km, fiind observate Aeroportul Changi, Insula Sentosa şi chiar zone din Malaysia şi Indonezia, Parcul Merlion, unde se află statuia lui Merlion, creatura mitologică, jumătate leu, jumătate peşte, telegondola spre/dinspre Insula Sentosa, cartierul Little India, situat pe malul estic al râului Singapore, cu arome inconfundabile de iasomie şi mirodenii şi Grădina de Orhidee, din cadrul Grădinii Botanice, care se mândreşte cu peste 60 000 de orhidee, din peste 400 de specii şi cu peste 2 000 de hibrizi.

Singapore-09

Insulele mai mici ca Sentosa, Pulau Ubin, Kusu sau Turtle, Lazarus şi Sisters Islands, oferă turiştilor o binevenită oază de linişte, potrivit aceluiaşi site, dar în acelaşi timp şi o incursiune în natură. În insula Sentosa se află Butterfly Park, unde se pot admira cei mai frumoşi fluturi, Insect Kingdom, cu peste 3.000 de specii dintre cele mai frumoase şi rare insecte, dar şi Underwater World, cel mai mare oceanarium tropical din Asia, care coboară spre fundul mării printr-un tunel acrilic transparent de 80 m lungime, în care trăiesc peste 2.500 de vietăţi marine.

Singapore-06

Singapore este un loc cosmopolit, în care se află oameni din întreaga lume, unde fiecare învaţă despre obiceiurile culinare ale celuilalt. Fiecare cultură — malay, chineză, indoneziană, indiană şi occidentală — a influenţat bucătăria din Singapore, rezultând o diversitate a felurilor de mâncare extraordinară.

Potrivit singapore-guide.com, ”Hainanese Chicken Rice” este felul de mâncare favorit al singaporezilor, constituind un prânz savuros. Calitatea supei de pui este crucială pentru această mâncare. ”Chili crab” este un alt fel de mâncare apreciat. Carapacea crabilor înăbuşiţi la abur este parţial crăpată, şi apoi sunt gătiţi uşor într-un sos compus din sos chili, ketchup şi ou.

Singapore-01

”Laska” reprezintă o conexiune a celor două bucătării — chineză şi malaieziană — şi are la bază tăiţei de orez pregătiţi într-o supă de cocos picantă cu creveţi, ou şi pui. ”Char Kuay Teow” conţine tăiţei prăjiţi în sos de soia, muguri de fasole, scoici şi cârnaţi chinezeşti. ”Bak Kut Teh” — coaste de porc asezonate cu ierburi şi condimente chinezeşti, sos de soia, lăsate la marinat câteva ore. Se mănâncă la micul dejun, de obicei, alături de orez.

Singapore-02

‘Kaya” constituie un alt fel de mâncare pentru micul dejun. Pe felii de pâine prăjite se întinde un gem dulce de nucă de cocos, la care se adaugă jumătăţi de ou fiert şi un strop de sos de soia. ‘‘Nasi Lemak” cuprinde orez fiert în lapte de cocos, o felie de omletă, câteva bucăţi de anşoa, de castravete şi pastă de chili, toate aşezate pe o frunză de banan. ”Roti Prata” este o lipie indiană care se mănâncă cu o supă-curry groasă de linte, ”Teh tarik” este un ceai amestecat cu lapte condensat, iar pentru a face spumă este răsturnat de câteva ori într-un alt recipient.

Singapore-03

Mesele se pot încheia cu un pahar de suc proaspăt de fructe sau de apă de nucă de cocos proaspătă. Într-o zi fierbinte, se poate savura un desert rece, precum ”ice kacang” sau ”chendol”. ”Ice kacang” este făcut din gheaţă răzuită şi stropită din plin cu diverse siropuri dulci. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ YourSingapore, Video: youtube.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.