Secretul pulpei de miel gătite în orice perioadă a anului

pulpa-miel

Friptura din carne de miel sau pulpa de oaie pot fi considerate o delicatesă în orice perioadă a anului, cu condiţia ca bucătarul să ştie ce trebuie făcut pentru ca mirosul caracteristic să fie îndepărtat cu un minim efort.

Vasile Viţ este maestru bucătar la un restaurant din municipiul Hunedoara şi experienţa acumulată în zeci de ani de muncă îl îndreptăţeşte să propună o reţetă simplă de preparare a fripturii, care se poate aplica şi pentru alte feluri de carne, deoarece secretul său aduce frăgezime pentru orice fel de carne.

Pentru început, trebuie să ne asigurăm că vom scăpa de mirosul specific al cărnii de miel sau de oaie.

„Carnea se ţine, timp de câteva ore, în baiţ. Acesta conţine mai multe ingrediente care ajută la frăgezirea şi la scoaterea mirosului şi a gustului de carne de oaie. Ingredientele pentru baiţ sunt laptele şi citricele. În general, la un litru de lapte vom folosi un kilogram de citrice, care pot fi combinate: portocale cu lămâie. Lămâia scoate gustul şi mirosul cărnii de miel”, a explicat maestrul bucătar.

De la citrice se foloseşte doar sucul, care se adaugă peste lapte. Acestea se combină şi apoi carnea se pune în baiţ, obligatoriu fără sare. După câteva ore, carnea se scoate, se spală şi se introduce la cuptor pe un pat de legume.

 „Când carnea este aproape gătită, îi vom face o crustă specială din miere de albine şi vin alb. Combinaţia miere şi vin se pregăteşte separat, într-o cratiţă. Se reduce şi apoi se adaugă puţin usturoi, pentru gust. Cu ajutorul unei pensule se unge friptura cu acest sos şi apoi carnea se mai lasă 10-15 minute la cuptorul încălzit la 180 de grade. Este temperatura ideală pentru a găti carnea de miel, oaie, vită”, dă asigurări Vasile Viţ.

Pentru o reuşită deplină, el a atras atenţia că nu se foloseşte folie de aluminiu pentru acoperirea tăvii cu carne. De asemenea, nu se toarnă vin peste friptură, preferându-se reţeta de sos preparat cu miere de albine. Friptura va căpăta o culoare caramel, iar gustul, inclusiv cel al legumelor coapte în cuptor, este deosebit. (Text: Agerpres, Foto: delabogdana.files.wordpress.com)