Scut antiglonţ similar unui origami

 width=

Inginerii de la Universitatea Young Brigham din statul american Utah au dezvoltat un scut antiglonţ protector, care se poate plia similar unui origami, ce poate opri gloanţe trase de pistoale sau revolvere, scrie UPI.com.

Scutul protector poate fi strâns la fel ca o umbrelă, ceea ce îl face uşor de transportat, şi poate fi desfăcut în mai puţin de cinci secunde.

”Am colaborat cu un agent special federal să înţelegem care erau cerinţele lor şi am aflat că actualele soluţii sunt deseori mult prea grele şi nu atât de portabile aşa cum ei ar vrea să fie”, a indicat Larry Howell, profesor de inginerie mecanică la BYU.

”Am vrut să realizăm ceva compact, portabil, uşor şi care să funcţioneze facil pentru a-i proteja”, potrivit lui Howell.

Multe dintre obstacolele şi scuturile desfăşurate de poliţie oferă un design nemodificat de câteva decenii. Sunt în general mari, plate şi greoaie, unele dintre acestea cântărind peste 45 de kg.

Acest model de scut cântăreşte 24 de kg şi este realizat din 12 straturi antiglonţ de Kevlar. În timpul testelor, scutul s-a dovedit a fi suprinzător de rezistent.

”Ne aşteptam ca un pistol puternic, cum este Magnum 44, să-l penetreze, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, a spus Howell, adăugând că scutul este foarte stabil chiar când este lovit de gloanţe de calibru mare.

Pe lângă rolul protecţiei poliţiştilor în misiune, scutul ar putea fi folosit în cazul protejării unor civili sau a unei victime în timpul unor situaţii de urgenţă. (Text: Agerpres, Foto:  news.byu.edu, Video: youtube.com)