Sarmalele preparate de chef Cosmin Toma din Alba Iulia nu numai că sunt extrem de gustoase, dar sunt şi altfel faţă de cele clasice, adică foaia este de carne, iar umplutura din varză.
Participant la diverse competiţii şi expoziţii cu specific culinar, Cosmin Toma este un chef căruia îi place să creeze diverse reţete, el fiind preocupat, de asemenea, şi de modul în care sunt servite preparatele. El a reinterpretat şi clasicul preparat culinar atât de apreciat de români – sarmaua.
Cosmin Toma a explicat modul de preparare a „sarmalelor întoarse„, cu foaia din carne şi umplutura din varză cu aromă de Fumee. Ingredientele necesare pentru acest preparat sunt cotlet de porc, kaizer, orez, varză crudă, ceapă albă, morcovi, ardei roşu, rădăcină de ţelină, pastă de bulion, usturoi, ulei, foi de dafin, cimbru, sare, zahăr, piper, ienibahar şi vin.
„Cotletul de porc se porţionează ca pentru şniţele, se bate şi se asezonează cu sare şi piper. Separat, pregătim umplutura. Se taie ceapa, se căleşte în ulei, iar după ce a prins o culoare aurie adăugăm varza tocată mărunt şi kaizerul tăiat bucăţele. Le lăsăm să se prăjească şi adăugăm puţină apă cu vin, sare, piper, esenţă de fum şi lăsăm să fiarbă până scade. Separat fierbem orezul cu apă şi sare.
După ce varza s-a călit, o adăugăm peste orez. Luăm carnea bătută, sărată şi piperată şi o umplem cu varza călită amestecată cu orez, cu kaizerul şi ceapa înăbuşită. Adică, această umplutură de varză o punem în carne şi rulăm ca pentru sarmale. După aceea le punem într-o tavă una lângă alta, cu închizătura la sarma în partea de jos, ca să nu se desfacă.
Le stropim cu un sos preparat din ceapă, morcovi, ardei roşu, ţelină rădăcină, usturoi. Acestea sunt date în prealabil prin răzătoare, se călesc două-trei minute în puţin ulei, după care adăugăm pasta de bulion şi puţină apă.
Lăsăm la fiert o jumătate de oră, iar în ultimele zece minute se adaugă cimbru, foi de dafin, ienibahar, sare, piper şi zahăr. Se acoperă cu o folie de aluminiu şi le punem la cuptor la foc mediu pentru o oră. După o oră luăm folia de aluminiu şi le mai lăsăm încă douăzeci de minute la foc mai mărişor”, a explicat Cosmin Toma. El foloseşte ca ornamente flori comestibile.
„Sarmalele întoarse” se pot servi cu mămăliguţă şi smântână. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/cosmin.toma)