Saramură de crap cum numai în Portul Giurgiu poate fi servită

saramura-peste

Cea mai bună saramură de crap se găseşte în „perla” localurilor de pe malul Dunării cu specific pescăresc, chiar în Portul Giurgiu, şi este recomandată de bucătar oricărui turist care coboară de pe un vas de croazieră sau dintr-un autocar.

„Toată lumea care poposeşte pe malul Dunării, la Giurgiu, are dorinţa şi pretenţia de a mânca peşte, aşa că aici în fiecare zi a anului poate fi găsit un meniu diversificat bazat pe produse din peşte”, spune Cristi, cel mai tânăr ospătar al localului.

Potrivit lui, dacă masa poate începe cu aperitive care cuprind fructe de mare servite pe un platou din scoici aduse de la Marea Egee, icre de crap cu ceapă roşie şi fire proaspete de ceapă verde, rulouri de peşte marinat, bucăţi de peşte afumat sau hamsii aproape crocante care se topesc în gură, aşa cum numai bucătarii de aici ştiu să o facă, masa poate continua cu o ciorbă în care abundă bucăţile de peşte, iar la final vine momentul special – saramura de crap.

Porţiile sunt imense, iar crapul este pregătit astfel încât se topeşte în gură. Când intri în bucătăria aflată „la vedere” a restaurantului poţi observa că bucata de crap care urmează să fie adusă la masă este aşezată pe un platou oval alături de saramura puţin picantă în care s-a adăugat şi puţin ardei roşu iute, atât cât să stimuleze digestia, alături de o porţie de mămăliguţă caldă şi aurie ca un soare de început de vară.

Pentru a face o astfel de porţie de saramură, bucătarul are nevoie de o bucată proaspătă şi zdravănă de crap, spălată şi curăţată bineînţeles, căreia îi face câteva crestături pentru a se pătrunde mai uşor şi pe care o frige pe o tablă pusă pe un grătar încins cu lemne sau cărbuni.

Când peştele se desprinde de pe tablă, este întors pe partea cealaltă şi, după ce a fost pătruns bine de dogoarea focului, este pregătit pentru a fi tăvălit într-un pat de verdeţuri şi mirodenii în care predomină pătrunjelul. În timp ce crapul este pregătit la grătar, o bucătăreasă voioasă şi pricepută, tanti Gina, pregăteşte saramura formată din sare, ulei, usturoi, ardei iute roşu şi felii de roşii uşor călite în ulei încins.

După ce aromele s-au împrietenit bine între ele şi au pătruns în bucata de crap proaspăt friptă şi aburindă, tanti Gina adaugă pe platoul alb bucata de mămăliga aurie şi caldă, iar porţia este gata pentru a fi gustată chiar şi de către cel mai pretenţios chef. Poftă mare! (Text: Agerpres, Foto: cazaredelta-dunarii.ro)