Salata de păpădie – aliment şi detoxifiant

salata-papadieSalata de păpădie este un deliciu în bucătăriile tradiţionale olteneşti. Această mâncare este pregătită în judeţul Mehedinţi, în special în comuna Şimian, unde planta se găseşte din abundenţă în zona din arealul râului Topolniţa. Salata se prepară atât din frunze, floare, cât şi din tija păpădiei (Taraxacum Officinale).

Se consumă înainte de micul dejun. Reţeta este moştenită din generaţie în generaţie, gospodinele folosind-o şi la tratarea diabetului, a bolilor de ficat şi a afecţiunilor digestive.

Modul de prepare nu este pretenţios, dar planta, cu efecte curative deosebite datorită conţinutului mare de vitamina A, B,C şi D, trebuie culeasă dimineaţa, înainte de primele raze ale soarelui, altfel va da un gust amărui salatei.

Astfel, două „mâini” de păpădie se spală şi, de regulă, li se rup frunzele, florile sau tijele cu mâna (nu se taie cu cuţitul pentru a nu se oxida), apoi se aşează într-un bol. Bucătarul-şef al unei pensiuni situată la ieşirea din comuna Şimian, Elena Nandi, spune că peste păpădie se aruncă, tot rupte, câteva frunze de lăptucă, o legătură obişnuită de mărar, câteva fire de mirodie. Se pun, de asemenea, o ceapă, măsline după preferinţă, se stoarce o lămâie, trei linguriţe de ulei de măsline şi un vârf de linguriţă de sare fină.

Specialiştii sunt de părere că păpădia nu prezintă niciun risc dacă este consumată în exces, ea vindecând afecţiuni cum ar fi hepatitele, icterul, dischineziile biliare şi previne cancerul bucal şi pulmonar. Din păpădie se poate pregăti şi ceai.

Fiind un puternic detoxifiant, ceaiul este recomandat persoanelor cu pietre la rinichi, cu afecţiuni hepatice, anemii şi cistite. Ceaiurile se prepară astfel: la o cană de 200 ml se pun frunze, atâtea câte poţi cuprinde cu trei degete. Se îndulceşte, după preferinţă, cu o linguriţă de miere. (Text: Agerpres, Foto: rawisfun.blogspot.com)