România are o creştere economică nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele noastre

insolventa-personala

Creşterea economică din România este una nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele populaţiei, a declarat, joi, 16 iunie, în nume personal, la Summitul Bancar ‘Banking 365 – Banca Viitorului’, Adrian Vasilescu, consilier Strategie Banca Naţională a României (BNR).

‘O să vă dau un exemplu despre ce înseamnă discursul public după ureche. Se doreşte trecerea Legii Băncii Naţionale prin Parlament care să abroge un articol, pentru ca Banca Naţională, zic iniţiatorii, să nu mai manipuleze LIBOR-ul. Păi, dacă Banca Naţională este atât de tare încât să manipuleze LIBOR-ul, atunci să lăsăm acea prevedere, să nu luăm acest drept instituţiei… Riscul major este că această Lege nu există, de fapt. Trebuie să începem să vorbim pe înţelesul oamenilor. Legea Marii Prudenţe trebuie să se adreseze întregii ţări. Dezbaterea publică a eşuat pentru a fost întoarsă pe toate părţile şi s-a spus că Banca Naţională ar fi deasupra Guvernului, Parlamentului, deasupra cerului. Nu este vorba decât despre faptul că Banca Naţională a lansat avertismente, dar Legea Marii Prudenţe ar veni să oblige Parlamentul, Guvernul, ASF, ca atunci când primesc sesizări să nu le arunce la coş, ca în 2007, şi să le ia considerare. La ora actuală, 27 de ţări din Uniunea Europeană au această lege, iar noi nu o avem pentru că în dezbaterea publică adevărul a fost învins. România are o creştere economică nesustenabilă, pentru că nu se vede în buzunarele noastre‘, a spus Adrian Vasilescu.

Potrivit reprezentantului BNR, autorităţile române ar fi trebuit să transmită, până în martie 2016, la Bruxelles, un pachet de legi menit să ‘îmblânzească creditele’, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

‘Directiva 17 a Uniunii Europene o invocăm atât de mult în ţara asta, dar în acelaşi timp o ignorăm la fel de mult. Directiva respectivă dă nişte direcţii foarte limpezi, adică ceea ce ar fi trebuit să facem până în martie, anul acesta. Luna martie a trecut şi ar fi trebuit să trimitem până atunci un pachet de legi pentru îmblânzirea creditelor. Acest pachet nu este gata şi cine ştie când va intra pe rol. Avem o lege a dării în plată care este tocmai inversul a ceea ce prevede Directiva 17 a Uniunii Europene. Legea dării în plată produce efectele ei, dar sunt şi legi care sunt gata să apară şi care produc deja efecte în sensul că tulbură spaţiul public’, a subliniat oficialul BNR.

Vasilescu a susţinut, totodată, că România ‘navighează într-un ocean de riscuri’, pe care este foarte important să le măsoare.

‘Realitatea este că navigăm într-un ocean de riscuri şi este important ca aceste riscuri să le măsurăm. Acolo unde este apa mai mare să punem geamanduri şi să fim atenţi acolo unde se produc seismele cele mai mari. Cu riscurile nu ne putem juca. Noi nu suntem ţară emergentă. Șansa noastră este Uniunea Europeană, chiar dacă vorbim despre scheme rigide. Guvernatorul Băncii Naţionale a atenţionat, încă din 2007, clasa politică, spunând ‘Nu mai trageţi de economie, că se rupe…’. Atunci udam grădina, deşi afară ploua torenţial… Creştea deficitul de curent, atunci ajungând până la minus 13,4%. Avertismentul Băncii Naţionale parcă nici n-a fost auzit şi iată că totul s-a rupt. Asta se întâmplă când dezmăţul e prea mare. Toţi întreabă cum Banca Naţională nu ştia că vine criza? Banca Naţională nu poate ieşi în public să strige ‘Fugiţi!’. O meteahnă a discursului în spaţiul public este aceea că nici măcar cei care afirmă nişte lucruri nu citesc documentele pe care le critică’, a afirmat Vasilescu.

Oxygen Eventsa  organizat, joi, cu sprijinul Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO), o nouă ediţie a Summitului Bancar: ‘Banking 365 — Banca Viitorului’. (Text: Agerpres, Foto: thejournal.ie )