Robot care înlocuieşte cu succes un maestru bucătar

robot-bucatar

Un robot capabil să gătească la nivel profesional în decurs de câteva minute a fost dezvoltat de ingineri din Marea Britanie, care l-au prezentat drept primul automat de bucătărie din lume, informează Reuters.

Robotul are două mâini complet articulate, realizate de compania Shadow Robot, ale cărei produse sunt utilizate în industria nucleară şi de NASA. Aceste mâini abile pot reproduce fidel mişcările umane, pregătind delicatese cu stele Michelin, cu toată îndemânarea şi flerul unui maestru bucătar.

Cheia îndemânării robotului în bucătărie este faptul că mişcările sale au fost copiate în 3D după cele ale bucătarului profesionist Tim Anderson. Pentru a transfera cunoştinţele sale aparatului, Anderson a fost înregistrat într-un studio special de gătit în timp ce purta mănuşi de captare a mişcării. Abilităţile robotului au fost prezentate în cadrul unei demonstraţii de pregătire a unei supe-cremă de crabi.

Dispozitivul a fost creat de compania Moley Robotics cu sediul în Marea Britanie, care şi-a propus să dezvolte o versiune de consum la un preţ accesibil în următorii doi ani. Obiectivul este susţinut de o bibliotecă online de reţete de tipul i-Tunes, ce pot fi descărcate pentru ca robotul, care poate înlocui cu succes un maestru bucătar, să le poată pregăti în casă.

Inventatorul bucătarului robot, Mark Oleynik, a declarat că mâinile similare cu cele ale omului fac ca acest robot să fie unic şi un factor esenţial în catalogarea sa ca produs pe care oamenii îl doresc în casele lor. Dacă mâinile robotice pot fi învăţate să gătească, nu există nici un motiv ca ele să nu poată cânta la pian, să lucreze în tâmplărie sau în alte domenii, spun designerii.

Dar scopul principal al companiei este de a produce o tehnologie care se adresează nevoilor de bază ale omului şi îmbunătăţeşte calitatea vieţii de zi cu zi. (Text: Agerpres, Foto: Reuters)