Rio de Janeiro este cel mai cunoscut oraş din această ţară, dar Brasilia este capitala

 Brasilia-01

Republica Federativă a Braziliei, cu o suprafaţă de 8.547.403 km pătraţi şi o populaţie de 203,6 milioane de locuitori (2015), sărbătoreşte, la 7 septembrie, ziua naţională, aniversând proclamarea independenţei, în 1822.

Situată în partea de est a Americii de Sud, ţara se învecinează cu Venezuela, Guyana, Surinam şi Guyana Franceză la nord, Uruguay, la sud, Oceanul Atlantic, la est, Argentina, Paraguay, Bolivia şi Peru la vest şi Columbia la nord-vest.

Republica Federativă a Braziliei are un relief cu altitudini moderate, format din trei mari unităţi: câmpia Amazonului sau Amazonia în vest, Podişul Guyanelor în nord şi Podişul Brazilian în sud-est, acoperit de păduri uscate (cerrados) şi stepă (caatinga). Acest podiş coboară lin către nord, spre câmpia Amazonului, iar în sud-est atinge cele mai mari înălţimi, culminând cu lanţurile muntoase Serra do Mar, Serra da Mantiqueira, Serra do Caparao, Serra Itatiaia, Serra dos Orgaos.

În sud şi sud-vest, Podişul Brazilian se prelungeşte cu Podişul Rio Grande do Sul, iar la vest se mărgineşte cu podişul Matto Grosso. Reţeaua hidrografică, foarte bogată, este dominată de fluviul Amazon, unul din cele mai mari din lume, atât sub raportul lungimii, cât şi ca întindere a bazinului hidrografic şi ca debit. Alte fluvii importante de pe teritoriul ţării sunt: Sao Francisco şi Parana.

Republica Federativă a Braziliei este o ţară a contrastelor, bogată în plaje cu nisip alb, insule tropicale, metropole pline de freamăt şi oraşe coloniale cu un farmec aparte. Reprezentată în egală măsură atât de megalopolisul Rio de Janeiro, cât şi de zonele sălbatice ale Amazonului, este unul dintre cei mai mari giganţi economici din lume şi adorată pentru profesioniştii în fotbal, producţia de cafea şi muzica specifică – samba şi bossa nova.

O parte din populaţie locuieşte în zonele de pe coastă, iar viaţa se desfăşoară pe plajă, atât pentru localnici, cât şi pentru turişti.

Capitala Braziliei este oraşul Brasilia, cu o populaţie de 2.207.718 de locuitori – 2015. A fost construit între anii 1956 şi 1960, iar lucrările au fost conduse de Lúcio Costa şi de Oscar Niemeyer, fiind modelul sistematizării urbane moderne.

Oraşul văzut din aer are forma unui avion; unele părţi ale sale se individualizează în zone funcţionale (clădiri de locuit, bănci, hoteluri, ambasade, spitale), clădirile, parcurile, bisericile fiind toate creaţiile arhitecturii moderne ale anilor ?60. În Brasilia, se găseşte Parlamentul ţării, tot aici îşi au sediul numeroase companii braziliene, oraşul fiind un centru comercial important, potrivit tap-portugal.ro.

În afară de capitala Brasilia, principalele oraşe sunt: Rio de Janeiro, Sao Paulo, Belo Horizonte, Natal.

Iisus-din-rio-de-janeiro

Între atracţiile ţării se numără: celebra statuie Iisus Mântuitorul, aflată în Rio de Janeiro, situată în vârful muntelui Corcovado; Palacio de Alvorada, clădire renumită pentru coloanele albe de marmură şi pentru grădinile de dimensiuni impresionante; reţeaua de cascade Iguacu, una din cele mai impresionante minuni ale naturii; fluviul Amazon; Carnavalul de la Rio; Pantanal, cel mai întins ţinut mlăştinos din lume; arhipelagul Fernando de Noronha; Teatro Amazonas, o clădire aflată în Manaus, în inima pădurii tropicale; oraşul Ouro Preto („aurul negru”); centrul istoric din oraşul colonial Olinda; Palatul Itamaraty, cunoscut şi ca Palatul Arcurilor, ce adăposteşte o colecţie impresionantă de opere de artă şi antichităţi; Congresul Naţional, Palatul Justiţiei, Palacio do Planalto; Turnul de Televiziune, ce oferă o privelişte superbă asupra oraşului.

În ceea ce priveşte bucătăria braziliană, ea diferă potrivit geografiei şi culturii. Deşi există câteva feluri originare unice, multe feluri de mâncare au fost aduse de imigranţii care le-au adaptat la gusturile locale, de-a lungul generaţiilor. Felul naţional brazilian este feijoada, o tocană consistentă făcută din fasole şi carne de porc.

Se serveşte cu varză şi felii de portocală, potrivit turistik.ro. Alte specialităţi naţionale sunt moqueca (tocană de peşte), vatapa (creveţi, ulei de peşte, lapte din nucă de cocos, pâine şi orez), caruru (creveţi, ceapă şi ardei) şi churrasco (bucăţi de carne pe grătar, cu făină de manioc). Băutura spirtoasă locală se numeşte cachaca şi este făcută din trestie de zahăr.

Din cachaca cu gheaţă şi lâmâie se face un cocktail numit caipirinha, care este băutura naţională a Braziliei.  (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org, assets.sport.ro, Video: youtube.com)