Rică Răducanu a împlinit 70 de ani

Rica Raducanu-03Fostul portar al echipei naţionale de fotbal a României şi al echipei Rapid Bucureşti, Răducanu Necula, cunoscut ca Rică Răducanu, s-a născut la 10 mai 1946 în localitatea Vlădeni, judeţul Ialomiţa.

Deşi şi-a dorit de copil să joace fotbal la Rapid, a început la vârsta de 12 ani, în 1958, la formaţia Victoria M.I.B.C. Bucureşti, pe postul de atacant central. Un an mai târziu trece la Flacăra Roşie Bucureşti, unde joacă până în 1965. Între timp se reprofilează ca portar, post în care, având o foarte bună tehnică, a făcut carieră atât la echipele de club la care a activat, cât şi la echipa naţională.

Personaj pitoresc şi plin de umor, Rică Răducanu este una dintre legendele vii ale Rapidului, echipă la care a evoluat timp de un deceniu. Astfel, în perioada 1965-1975 a apărat poarta formaţiei Rapid Bucureşti la care a debutat în Divizia A şi unde şi-a adus un substanţial aport la câştigarea campionatului (1967), primul din istoria echipei, şi a două cupe ale României (1972, 1975). Este primul portar român care a înscris într-un meci oficial şi care a fost surprins în ofsaid.

Rica Raducanu-01Culae Lupescu – Rică Răducanu – Dan Coe

În vara anului 1975, se transferă la Sportul Studenţesc, unde joacă până în 1978. Trece apoi la Steaua Bucureşti, echipă la care evoluează până în 1980 şi cu care câştigă o cupă a României (1979). În ultima parte a carierei joacă la FCM Reşiţa şi FC Baia Mare, în 1981, Autobuzul Bucureşti şi Spartac Bucureşti, în 1982, pentru ca din 1983 să devină antrenor la copiii şi juniorii clubului Rapid.

A făcut parte de mai multe ori din echipa de antrenori a tricolorilor, pregătind portarii primei reprezentative şi, de asemenea, a fost antrenor cu portarii la echipa de seniori a Rapidului.

În cei 15 ani în prima divizie a jucat în 329 de meciuri. Are 61 de selecţii în echipa naţională, debutând într-un meci desfăşurat la Bucureşti la 24 iunie 1967 şi contând pentru faza preliminară a Campionatului European, România-Italia 0-1. S-a calificat împreună cu naţionala României la turneul final al Campionatului Mondial din Mexic 1970, unde a jucat împotriva Braziliei, viitoarea campioană mondială. Doi ani mai târziu s-a calificat cu echipa naţională în sferturile de finală ale Campionatului European.

Rica Raducanu-02

Pentru meritele sale sportive i-a fost decernat titlul de maestru emerit al sportului, iar la 25 martie 2008 preşedintele României Traian Băsescu i-a conferit Ordinul ”Meritul sportiv” Clasa a III-a. Tot în 2008 a primit şi titlul de cetăţean de onoare al Capitalei, în semn de preţuire pentru activitatea sa sportivă de-a lungul timpului.

Cu prilejul Galei Fotbalului 2002, Rică Răducanu a primit un premiu de excelenţă pentru întreaga carieră, alături de Anghel Iordănescu şi de fostul arbitru Dan Petrescu, iar la Gala Premiilor VIP din 15 octombrie 2008 a primit un premiu special din partea revistei.

Regizorul Mircea Daneliuc l-a distribuit în unul dintre rolurile principale din filmul ”Legiunea străină’‘ (2008), unde l-a interpretat pe afaceristul Maricel. (Text: Agerpres, Foto: wowbiz.ro, 1923.ro, Video: youtube.com)