Republica Slovacă: literatura, muzica şi gastronomia

Slovacia

Slovacia sărbătoreşte ziua naţională la 1 septembrie, când este marcată Ziua Constituţiei.

Cultura (literatura şi muzica)

Primele opere literare scrise pe teritoriul actual al Slovaciei datează din anul 863 până la începutul secolului al X-lea, majoritatea fiind de inspiraţie creştină. Printre autori merită menţionaţi Sfântul Chiril, Sfântul Metodie şi Clement al Orhidei. Cea mai cunoscută lucrarea se numeşte ”Proglas” semnată de Sfântul Chiril şi este o introducere, un cuvânt înainte pentru cele patru evanghelii.

Perioada medievală, între secolele XI şi XV, este, în bună măsură, caracterizată tot de texte religioase, în special poezii, cântece şi rugăciuni. În parte, ele au fost scrise în limba latină. Totuşi, nu lipsesc operele epice, bazate pe legende populare. Treptat, literatura seculară îşi face apariţia, mai ales sub forma cronicilor.

Daniel Sinapius-Horcicka

Prima carte tipărită în limba slovacă a fost ‘Cartea Jurămintelor” (1561), semnată de Vasek Zalesky. Din aceeaşi perioadă datează şi poemul erotic ”Siladi şi Hadmazi”.

În 1629, a fost publicată colecţia de imnuri religioase ”Odarum Sacrarum sive Hymnorum Libri III”, semnată de Juraj Tranovsky. Aceluiaşi autor îi este atribuită şi opera ”Cithara Sanctorum” (Lira sfinţilor), scrisă în limba cehă, publicată în 1636, în Levoca.

Intervalul istoric dintre anii 1650 şi 1780 a fost dominat de poemele şi proza cu motive religioase ale lui Daniel Sinapius-Horcicka, un influent predicator protestant. Literatura de inspiraţie barocă, stil literar caracterizat printr-o mare libertate de exprimare, a fost reprezentată de Hugolin Gavlovic, autorul faimosului poem în 17.862 de versuri, intitulat ”Valasska skola, mravu stodola”.

Lingvistul Anton Bernolak a încercat să realizeze primul manual de gramatică a limbii slovace, în realitate folosind un dialect specific zonei de vest a ţării. Cartea sa, cu titlul ”Gramatica Slavika”, nu a fost însă acceptată ca standard, deşi unii autori l-au luat în serios pe Bernolak şi şi-au compus lucrările în funcţie de indicaţii sale lingvistice.

Ludovit SturLudovit Stur

În 1783, a apărut la Pressburg (Bratislava) primul ziar de limbă slovacă, periodicul ”Prespurske Noviny”. Primul roman de limbă slovacă a fost ”Rene mladenca prihodi a skusenosti” (1784), al lui Jozef Ignac Bajza.

În secolul XIX, cea mai importantă influenţă în stabilirea limbii slovace literare a fost cea a lui Ludovit Stur, care a ales în acest sens un dialect din centrul ţării, care nu cuprindea elemente de limbă cehă. Lucrarea sa poartă numele ”Narecja slovenskuo” (Dialectul slovac) şi Ludovit Stur-01a văzut lumina tiparului în 1844. Printre primii poeţi care au folosit indicaţiile lingvistice ale lui Stur a fost Janko Kral. Interesantă a fost şi evoluţia dramaturgului Jan Chalupka, ale cărui opere iniţiale au fost scrise în limba cehă, pentru ca apoi să fie scrisă în slovaca lui Stur.

La începutul secolului XX, s-a remarcat Martin Kukucin, cel mai important reprezentant al realismului literar slovac şi întemeietor al prozei slovace moderne.

Între anii 1918 şi 1945, cele mai importante romane au fost ”Zivy bic” (1927), al lui Milo Urban şi ”Jozef Mak” (1933), semnat de Jozef Ciger-Hronsky. Ambele au abordat viaţa rurală slovacă şi modul în care a evoluat de-a lungul anilor.

Muzica slovacă este reprezentată, printre alţii, de compozitorii Eugen Suchon (1908-1993), Mikulas Schneider-Trnavsky (1881-1958) şi Jan Cikker (1911-1989).

Printre compozitorii slovaci ai secolului XXI se numără Vladimir Godar (1956), activ şi în ceea ce înseamnă domeniul academic al teoriei muzicale, precum şi Peter Machajdik (1961), compozitor pentru o gamă largă de genuri clasice, precum muzica de cor, de orchestră, muzică liturgică etc.

Slovacia-cultura-01

Muzica populară este la mare preţ în Republica Slovacă, însuşi imnul naţional, ”Nad Tatrou sa blyska” fiind inspirat din cântecul tradiţional ”Kopala studienku”. Pasiunea slovacilor pentru muzica populară este dovedită şi de existenţa festivalului de profil Vychodna, unul dintre cele mai vechi festivaluri naţionale cu participare internaţională din lume. Unul dintre grupurile slovace reprezentative pentru acest gen muzical este SLUK.

Gastronomia

Bucătăria slovacă tradiţională este bazată pe carnea de porc, carnea de pasăre, în special pui dar şi raţă, gâscă şi curcan, făină, cartofi, varză şi lactate. Se aseamănă cu gastronomia ungurească, cehă şi austriacă. În partea de este a ţării, apar influenţe din Ucraina şi Polonia.

O trăsătură oarecum ieşită din comun a gastronomiei slovace este importanţa acordată preparatelor vânătoreşti, explicată atât prin bogăţia de păduri din ţară, cât şi de pasiunea locuitorilor pentru vânat porci mistreţi, iepuri şi căprioare.

Un preparat tradiţional este bryndzove halusky, un fel de găluşte din cartofi cu brânză, peste care se pune slănină prăjită, tăiată mărunt. Un alt tip de găluşte este plnanina, preparate din ficat cu ou, untură, ceapă tocată mărunt, frunze de pătrunjel, griş plus mirodenii.

Rezenkova este supa limpede de găină, deşi poate fi realizată şi din carne de alte păsări. Conţine tăiţei de casă sau găluşte de griş.

Slovacia-gastronomie-01

Supa de chimion conţine ceapă şi boia, servindu-se cu pâine prăjită. Kapustnica este o supă de varză acră cu cârnaţi de porc afumat.

Un popular fel doi la masa slovacilor este kromplena tapşi, cartofi la tavă cu cârnaţi de casă şi slănină. Ideal este să fie preparată în cuptoare zidite din cărămidă, cu foc de coceni şi păpuşoi, potrivit www.alibunar.org.rs. De obicei, se serveşte cu varză murată sau ardei din murături.

Zemiakove placky sunt clătite în ulei cu usturoi şi făină, iar loske sunt clătite simple din cartofi. Din meniul zilnic al slovacilor nu lipseşte schnitzel-ul, asemănător şniţelului vienez, conform www.gradinamea.ro.

Herovke, traditional eastern Europe sweet ball shaped cookies

La capitolul deserturi, trebuie amintită prăjitura herovke, crocantă şi gustoasă. Se prepară cu o lingură de lemn specială, găurită, care îi dă o formă specifică. Poate fi savurată cu zahăr pudră sau scorţişoară măcinată.

O altă delicatesă este pirohe, cu o compoziţie ce se aseamănă cu cea a tăieţeilor de casă. Aluatul este apoi umplut cu gem, iar în farfurie poate fi presărat cu mac măcinat. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Slovakia.travel, en.wikipedia.org ,slovake.eu, istockphoto.com, Video: youtube.com)