REPUBLICA DOMINICANĂ: natură, cultură şi gastronomie

Republica-Dominicana-05

Republica Dominicană sărbătoreşte la 27 februarie ziua naţională, marcând obţinerea independenţei, în 1844.

Este o ţară insulară din America Centrală, aflată în nordul Mării Caraibilor, în partea de est a insulei Hispaniola (La Espańola) despre care celebrul explorator Cristofor Columb (1492) spunea că este cel mai frumos loc de pe pământ, cu nisipuri parcă de zahăr, vegetaţie luxuriantă de culoarea smaraldului, creste muntoase din care se revarsă cascade impresionante şi o mare limpede de culoare turcoaz.

Are a doua cea mai mare economie din această regiune, iar bucătăria este foarte variată, derivată dintr-un trecut de fuziune şi influenţe ale diferitelor grupuri etnice, dar cu o înclinaţie tradiţionalistă spre bucatele simple.

Natură

Oferind zile însorite pe tot parcursul anului, splendide plaje cu nisipuri albe şi fine, mărginite de palmieri, atât pe malul Oceanului Atlantic, cât şi pe ţărmul Marii Caraibelor, păduri tropicale cu plante neobişnuite şi animale pe cale de dispariţie, cascade spectaculoase, terenuri de golf „world class”, Republica Dominicană atrage numeroşi turişti din întreaga lume.

Marea Caraibilor este locul ideal pentru practicarea de sporturi nautice, puţine destinaţii din lume putând rivaliza cu aceasta în privinţă varietăţii scufundărilor, despre care se spune că au fost inventate în această ţară. Aici există cea mai mare lagună de corali protejată din Caraibe, dar şi Los Tres Ojos, un grup de peşteri şi lagune cu apă dulce.

Plajele Republicii Dominicane se întind pe o suprafaţă de 1.300 km de coastă, cele mai frecventate de turişti fiind: Grande, Sosua, Dorada, Punta Cana şi Bavaro. Dincolo de nisipurile albe şi apele limpezi de culoarea turcoazului se zăresc şiruri nesfârşite de palmieri.

Republica-Dominicana-04

O renumită regiune de plajă la Oceanul Atlantic este Puerto Plata din nordul ţării, locul în care Columb a ancorat în călătoriile sale de descoperire, tărâm al bogatelor zăcăminte de chihlimbar. Chihlimbarul dominican este cel mai pur din lume. Este o răşină fosilizată din copacul Hymenaea Protera, care a dispărut în urmă 25 milioane de ani, şi este renumit pentru gama variata a culorii translucide şi diversitatea nuanţelor pe care aceasta transparenţă le încorporează. Culorile chihlimbarului pleacă de la un galben ca mierea, chiar auriu, cu umbre de verde, de roşu şi chiar albastru, ceea ce este extrem de rar.

Chihlimbarul autentic pluteşte în apa sărată, pe când imitaţiile se scufunda, iar sub lumina fluorescentă reflexele chihlimbarului se schimbă, în timp ce imitaţiile rămân neschimbate. Minele de chihlimbar de aici au inspirat producţia filmului Jurassic Park.

Republica-Dominicana-02

Coastele muntoase, ca şi cele care înconjoară Puerto Plata, au o frumuseţe sălbatică mai ales că sunt înnobilate cu cascade înalte, precum Cascadele din Damajagua. Cel mai înalt punct din Republica Dominicană este vârful Pico Duarte care atinge 3.175 m.

Cel mai lung râu este Yaque del Norte care are 298 km lungime, iar cel mai întins lac este Enriquillo, unul dintre puţinele lacuri sărate din lume în care trăiesc crocodili. Temperatura ridicată a apelor atrage numeroase specii de păsări şi animale marine, transformând Republica Dominicană într-un paradis pentru exploratori şi naturalişti.

Republica-Dominicana-07

Staţiunea vedetă a Republicii Dominicane este Punta Cana, faimoasă pentru plajele sale şi istoria colonială veche de 500 de ani. Cu dimensiuni comparabile cu ale unui oraş, aceasta este amenajată în stil european cu spaţii de agrement precum Parcul Manati, arene sportive, terenuri de golf, grădini tropicale şi zoologice. O importantă atracţie în zona Punta Cana este Parcque Nacional Del Este, renumit pentru cele 200 de peşteri, datând din era pre-columbiană şi pentru impresionanta insulă caraibiană Saona unde pot fi admiraţi lamantini şi păsări flamingo.

Insula are unele dintre cele mai frumoase formaţiuni de corali din ţară, fiind renumită pe plan internaţional pentru locurile de diving. De asemenea, se mândreşte cu abundenta viaţă sălbatică subacvatică, aici putând fi admirate ţestoase, balene, rechini şi chiar delfini.

Cultură

Bogata cultură dominicană se remarcă şi prin varietatea arhitecturii ce cuprinde cea mai veche Universitate din Lumea Nouă, precum şi cele mai vechi clădiri, străzi, spitale şi catedrale. Astfel, pot fi admirate aici casa familiei lui Cristofor Columb sau Farul lui Columb, Catedrala Catolică Americană, Muzeul Alcazar, Muzeu de Chihlimbar, Fortul istoric San Felipe, aşa cum arată dominicanaonline.org. De remarcat sunt şi Altos de Chavón, oraşul artiştilor, o replică din secolul al XVI-lea a unui sat mediteranean, şi Muzeul Arheologic sau Amfiteatrul Grec unde sunt organizate festivalurile anuale sau diverse spectacole în aer liber.

O expoziţie arhitecturală colonială în aer liber este Santo Domingo, capitala ţării, declarată drept prima capitală a Lumii Noi, de către Cristofor Columb. Acest oraş colonial conservat aproape în întregime, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost construit după un plan urban asemănător unei table de şah, care a devenit un model pentru proiectanţii din Lumea Nouă.

Republica-Dominicana-08

Aici pot fi admirate peste 90 de monumente, în topul celor mai impresionante, aflându-se Catedrala Sfânta Maria, construită între 1514 şi 1542, Fortăreaţa Ozama şi Turnul Omagiului, construite în 1503. Acestea din urmă formează un ansamblu considerat cel mai vechi avanpost militar, încă în picioare, din America.

În ce priveşte literatura acestui popor, ea exprimă schimbările politice, sociale şi economice ale ţării, fiind puternic influenţată de curente de gândire în special din Europa şi America de Nord. Primul text literar scris este jurnalul lui Cristofor Columb, în care amiralul descrie peisajul şi oamenii din Lumea Nouă.

Republica-Dominicana-09

Cristobal de Llerena a scris prima dramă, iar Leonor de Ovando a scris primele sonete, fiind considerată prima femeie care a scris poezie în această parte a lumii. În literatura dominicană povestea a avut o importanţă mai mare decât romanul. Un reprezentant de seamă al genului a fost Juan Bosch (1909-2001), scriitor şi om politic ce a realizat trei colecţii importante de povestiri scurte şi povestiri din exil.

Dominicanii au o mare pasiune pentru muzică, astfel că salsa, jazz latin şi alte tipuri de muzică de dans pot fi auzite în toată ţara, însă niciunul dintre ele nu este atât de popular ca Merengue şi Bachata.

Stilul Merengue este un ritm rapid de muzică de dans, constând într-o viteză de aproximativ 120 – 160 de bătăi pe minut, ce variază în funcţie de instrumentele muzicale – tobe, instrumente din alamă, sau instrumente cu coarde. Între anii 1937 şi 1950, stilul Merengue a fost promovat pe plan internaţional, de către grupuri ca Billo Caracas Boys, sau Chapuseaux şi Damirón (cu albumul Los Reyes del merengue). Printre cântăreţii cunoscuţi de Merengue se numără Juan Luis Guerra, Fernando Villalona, Eddy Herrera, Sergio Vargas, Tońo Rosario, Johnny Ventura, Milly Quezada.

merengue

Bachata este o formă de muzică şi dans care îşi are originea în mediul rural şi cartierele marginale rurale din Republica Dominicană, iar subiectele sale sunt predominant romantice.

Sărbătorile şi festivalurile dominicane, numeroase, sunt celebrate cu multă energie, muzică şi dans, ceremonii fastuoase cu costume de paradă fabuloase. Carnavalul, o celebrare a libertăţii şi identităţii, este cea mai importantă şi semnificativă festivitate a culturii populare dominicane. Aspecte fundamentale ale acestuia sunt măştile, multitudinea de costume viu colorate, excentricitatea, sarcasmul, îndrăzneala. Unul dintre cele mai vechi din ţară este carnavalul din La Vega, ce are loc în fiecare duminică a lunii februarie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gastronomie

Republica Dominicană are o bucătărie foarte variată, derivată dintr-un trecut de fuziune şi influenţe ale diferitelor grupuri etnice, dar cu o înclinaţie tradiţionalistă spre bucatele simple.

Bucatele tradiţionale sunt puiul prăjit sau fript (pollo frito sau pollo asado) şi carnea de porc friptă (cerdo asado), servite de obicei cu garnitură de orez (arroz) şi fasole. Foarte populare sunt şi „cimichurris”, sandviciuri cu felii de carne de porc, şi „chicharrones”, carne de porc cu şorici. Alte alimente des consumate sunt pâine din manioc, porumb, cartofi dulci, fructe: ananas, papaya, banane, arahide, iar printre condimentele preferate se numără chili şi ghimbir.

Republica-Dominicana-10

Mâncare de bază în alimentaţia dominicanilor este cea de orez cu fasole („arroz con habichuelas”), urmată de tocana cu carne şi legume („sancocho”), care adesea include şi banane „plátanos”. Alte preparate preferate sunt homarul fiert, raci sau creveţi la grătar. Printre cele mai aromate preparate tradiţionale se numără supa din pui şi fructele de mare.

Mâncarea este însoţită adesea de o bere Dominican Republic Presidente sau de un cocktail cu rom. Sursa excelentului rom dominican este trestia de zahăr, iar printre cele mai cunoscute mărci se numără Barcelo, Brugal şi Bermudez.

Republica-Dominicana-11

La micul dejun tradiţionaliştii aleg „mangu”, un piure de plátanos (banane), stropit cu ulei de măsline sau amestecat cu brânză.

Una din delicatesele bucătăriei dominicane este carnea de capră (chivo), care se serveşte preparat în mai multe feluri – marinată în rom, cu condimente, sau friptă.

Băutura preferată, în afară de rom, este „mamajuana” un lichior de casă, afrodisiac, preparat din diferite frunze, ramuri şi rădăcini macerate în rom.

Alte astfel de manifestări sunt: Carnavalul din Salcedo, caracterizat prin multitudinea de personaje şi costume din hârtie creponată de culori intense, este un ritual de purificare, un pas simbolic între vechi şi nou; Carnavalul din Santo Domingo, ce are un caracter naţional.

Republica-Dominicana-06

Acesta este celebrat de-a lungul întregii luni februarie şi atinge punctul culminant în preajma zilei de 27 februarie când se celebrează şi Ziua naţională. Pe parcursul carnavalului localnicii încearcă sa creeze costume care îl întruchipează pe „Diablo Cojuelo”, întregul spectacol fiind o satiră la adresa acestuia, o ironizare a răului.

La acest capitol, al costumaţiilor ce presupun creativitate, trebuie amintit faptul că Republica Dominicană a oferit lumii modei, fashion-ului, pe celebrul designer Oscar de la Renta. Acesta s-a născut în Santo Domingo în 1932 şi a devenit cetăţean american în 1971. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org, facebook.com/GoDominicanRepublic, photonesta.com, Video: youtube.com)