Reguli la servirea băuturilor

servire-bauturi

Orice masă festivă, plină de preparate culinare deosebite, este întotdeauna ”asortată” cu băuturi diverse, dar servirea acestora se face după anumite reguli, începând cu paharele în care sunt turnate aceste băuturi.

De obicei, la o masă festivă trebuie să existe cel puţin trei pahare – pentru apă, pentru vin şi pentru aperitiv, acestea fiind aşezate în faţa farfuriei. Dacă aperitivul este servit în altă încăpere decât aceea în care este aşezată masa, paharele vor fi puse pe o măsuţă specială, alături de sticlele cu aperitiv – votcă, gin, rom, whisky, vermut, ţuică, palincă.

În paharele de whisky se toarnă cam 1/3 din capacitatea lor, pentru a putea fi adăugate cuburi de gheaţă. Aperitivele se servesc la temperatura de 10-12 grade Celsius. Țuica se serveşte rece, iar lichiorurile la temperatura camerei. După folosire, paharele pentru aperitiv se strâng de pe masă.

La mesele festive, vinul nu se amestecă în niciun caz cu apă minerală, în tradiţionalul şpriţ. Pentru vin sunt indicate paharele cu picior, care se vor umple 2/3 din capacitate. În acest fel poate fi savurat ”buchetul” vinului. Vinul se toarnă cu mâna dreaptă, de către bărbaţi. Nu se ridică paharul de pe masă.

Vinurile dulci, cele spumante, vinurile albe demiseci, vinurile albe seci şi cele roze se servesc la o temperatură între 5 şi 10 grade Celsius, vinurile roşii uşoare la temperatură între 10 şi 15 grade celsius, iar cele roşii tari, la temperatură între 15 şi 18 grade Celsius.

Vinurile seci se servesc înaintea celor dulci, cele albe seci înaintea celor roşii, cele roşii înaintea celor albe dulci. Vinurile spumante de tip demisec, alb şi roze se servesc de obicei spre finalul mesei. Șampania de obicei se serveşte odată cu desertul. Vinurile albe seci se servesc la peşte. La friptură se servesc vinuri roşii.

Vinul se aduce la masă în sticla originală, excepţie făcând vinul de cramă, care se aduce la masă în carafă.

Chiar dacă la mesele festive nu se bea de obicei bere, pentru persoanele care doresc această băutură, se vor pregăti pahare mari, tip sondă sau halbe. Paharul se ţine uşor înclinat când se toarnă berea, pentru a nu se forma multă spumă. Berea trebuie să fie rece.

Șampania se serveşte, de asemenea, rece, de la gheaţă. Paharele de şampanie pot fi tip cupă sau înguste, dar ambele cu picior. Acestea vor fi aduse la masă pe o tavă.

Coniacul se serveşte la temperatura camerei, spre finalul mesei, de obicei odată cu cafeaua. Paharele pentru coniac sunt tip bol, cu picior scurt. (Text: Agerpres, Foto: bentleysgrill.com)