Recompense pentru gravidele care se lasă de fumat

sarcina-fumat-01

În 16 maternităţi din Franţa este testată metoda, mai puţin obişnuită, de a plăti pe femeile însărcinate care sunt fumătoare şi acceptă să renunţe la acest obicei, abordare considerată mai eficientă decât cea a culpabilizării acestora, conform AFP.

După cum au dovedit numeroase studii, consumul de tutun în perioada sarcinii poate duce la avort spontan, naşteri premature, subdezvoltare a fătului sau risc — argumente suficiente pentru a le determina pe unele viitoare mame să renunţe la fumat Cu toate acestea, aproximativ 20% dintre femeile însărcinate din Franţa (unde o treime din populaţie fumează) aleg să-şi asume aceste riscuri şi continuă să fumeze chiar şi după ce rămân gravide — un record european nedorit, conform datelor publicate în februarie 2015 de Ministerul francez al Sănătăţii.

În acest context, 16 maternităţi franceze doresc să încerce, în premieră, să le convingă pe viitoarele mame să se lase de fumat oferindu-le în schimb bonuri de cumpărături. În cadrul acestui program pilot sunt recrutate 400 de femei însărcinate în cel puţin 4 luni şi jumătate, majore şi care fumează cel puţin 5 ţigări pe zi.

„Experimentul a început la 7 aprilie şi va dura 2 ani”, a explicat pentru AFP Ivan Berlin, medic la Spitalul Pitié-Salpętriere din Paris, care coordonează acest program finanţat de Institutul oncologic naţional francez.

Femeile din cadrul acestui program primesc în medie 300 de euro pe lună, iar medicii se asigură de abstinenţa tabagică a acestora prin controale periodice.

Această abordare antitabagică poate surprinde, însă specialiştii au importante argumente în favoarea sa.

„A ne închipui că sarcina reprezintă o motivaţie suficientă pentru a opri un obicei toxic înseamnă a nu ţine cont de potenţialul de influenţă psihologică şi fiziologică al substanţelor psihoactive„, a explicat profesorul Michel Lejoyeux, coordonatorul Departamentului de psihiatrie al Spitalului parizian Bichat-Beaujon.

Chiar dacă sunt conştiente de nocivitatea fumatului, fumătoarele dependente de acest viciu nu se pot lăsa „din motive biologice şi psihologice”.

„Într-un număr considerabil de cazuri, adicţia continuă cu sentimente de ruşine şi de vinovăţie”, a adăugat el, precizând că în, astfel de situaţii, simplul fapt de a reaminti femeii însărcinate că fumatul afectează sănătatea fătului nu are niciun efect.

Starea de dependenţă înseamnă redesenarea circuitelor de recompensă (din creier) spre o răsplată unică reprezentată de satisfacerea unui anumit viciu. Subiectul resimte nevoia compulsivă de a consuma produsul care-i satisface viciul. Atunci când nu o face se simte bolnav şi doar respectivul produs îl poate face să se simtă bine din nou, conform profesorului Michel Reynaud de la Departamentul de Psihiatrie al Spitalului Paul Brousse din Paris.

Prin oferirea de bonuri de cumpărături se poate acţiona pozitiv asupra persoanelor dependente, stimulând centrii plăcerii prin invitaţia de a merge la cumpărături. Astfel, subiectul ştie că poate primi o altă recompensă dacă renunţă la viciul său.

„Cunoaştem deja că în cazurile grave de dependenţă această strategie este eficientă. În SUA, această abordare este testată, cu rezultate pozitive, de cel puţin 10 ani pe subiecţi dependenţi de cocaină„, a explicat Michel Raynaud.

„Această metodă poate fi considerată drept contraintuitivă, însă îi încurajează pe subiecţii dependenţi în loc să-i facă de ruşine sau să-i pedepsească. Trebuie să-i sprijinim în situaţia grea în care se află şi nu să-i arătăm cu degetul”, a adăugat el.

Profesorul Ivan Berlin a răspuns potenţialelor critici cu privire la ceea ce pare a fi „răsplătirea unui viciu” sau costurile ridicate ale aplicării acestei metode la nivelul întregii societăţi, invocând economiile substanţiale pe care le generează în condiţiile în care costurile medicale legate de tratarea mamelor şi copiilor de maladii legate de tabagism vor scădea.

„Fumatul este atât de toxic pentru făt încât orice investiţie împotriva acestui viciu este utilă din momentul în care îşi va fi demonstrat eficacitatea”, a subliniat el.

Eficienţa acestei metode a fost testată şi în Scoţia. Conform unui studiu ale cărui rezultate au fost publicate la sfârşitul lunii ianuarie a anului trecut, 23% dintre femeile care au primit un stimul financiar s-au lăsat de fumat, spre deosebire de 9% dintre cele care nu au primit un astfel de stimul.(Text: Agerpres, Foto: everydayhealth.com)