Râul care scoate trovanţi din măruntaiele pământului

paraul-Gresarea-trovanti-02

Un mic pârâu scoate, de sute de ani, din pământ, în localitatea vâlceană Oteşani, pietre cu forme diverse, fiind numit „râul care scoate trovanţi din măruntaiele pământului”.

Dacă localitatea Costeşti a adus faimă judeţului Vâlcea prin cunoscutul Muzeu al Trovanţilor, puţină lume ştie de existenţa minunilor naturii din Oteşani.

Alături de biserica fortificată de secol XVIII, cătunul medieval şi mai multe conace boiereşti, trovanţii fac parte din zestrea turistică a localităţii, care va fi promovată, din 2016, la târgurile de turism, dar şi în centrele de informare turistică.

„Se spunea că aceste pietre au viaţă, sunt de pe altă lume. Am auzit şi teorii cu energii pozitive, legendele pietrelor extraterestre. Aici, oamenii şi-au luat trovanţi de sute de ani şi i-au pus în curte, i-au folosit fie la construcţii, fie ca ornament, să dea spor casei, sănătate familiilor. Trovanţii pe care îi scoate pârâul Gresarea din adâncuri au devenit cunoscuţi peste tot, chiar şi în afara României. Este o minune a naturii, un spectacol al pământului. Se va vorbi pentru prima dată la Târgul de Turism al Olteniei despre pietrele noastre. Nu sunt precum cele din Costeşti, acolo unde pământul le eliberează, la noi, trovanţii sunt aduşi de apă, din măruntaiele pământului”, a declarat edilul din Oteşani, Mircea Oprişor.

paraul-Gresarea-trovanti-01

Pârâul Gresarea curge pe aproximativ 4 km lungime, cu multe meandre şi se varsă în Luncavăţ, în apropierea Drumului Naţional care duce la Horezu.

Albia acestui pârâu continuă să decoperteze glazura nisipoasă a dealului şi scoate la iveală mii şi mii de pietre, adevărate sculpturi ale naturii, denumite de localnici Venus, Piticul, Uriaşul, Zmeul, Strugurele, Femeia, Scorpionul, Dovleac, Luna sau Diavolul, cu mărimi de la 1 centimetru până la 1 metru. (Text: Agerpres, Foto: ramnicuvalceaweek.ro)