Rasmus Kofoed – singurul chef care a câştigat aurul, argintul şi bronzul la Bocuse d’Or

rasmus-kofoed

Chef-ul danez Rasmus Kofoed a câştigat, în 2005, bronzul la Bocuse d’Or – competiţie considerată „Cupa Mondială” a maeştrilor artei culinare – după care s-a întors, în 2007, să câştige argintul şi după patru ani, în 2011, a obţinut statueta de aur, devenind, astfel, singurul concurent ce are în palmares toate trofeele acestui eveniment.

În prezent, Kofoed este coproprietarul şi chef-ul restaurantului Geranium din Copenhaga – evaluat cu două stele Michelin. Inspiraţia lui Kofoed pentru participarea la celebrul concurs fondat de Paul Bocuse a fost un alt chef danez, Jens Peter Kolbeck, care a câştigat statueta de argint la Bocuse d’Or, în 1993.

„Cel mai important lucru pentru mine nu a fost momentul în care am urcat pe podium, cu trofeul de aur, ci a fost întregul proces prin care m-am dezvoltat ca om şi mi-am dezvoltat abilităţile de chef. A fost ca un curs de gastronomie, care m-a obligat să lucrez foarte concentrat şi foarte mult, care m-a făcut să includ componenta creativă, să creez diverse concepte pentru preparatele mele, care să fie şi comestibile”, a declarat Rasmus Kofoed într-un interviu acordat publicaţiei de specialitate The Staff Canteen.

În filmul de prezentare al echipei Danemarcei la Bocuse d’Or 2011, Rasmus Kofoed mărturiseşte că s-a întors în concurs şi datorită spiritului său competitiv. „Am fost mereu un fan al sporturilor competitive. Bocuse d’Or este un campionat unic. Este ca un eveniment sportiv major. Intensitatea momentului, faptul că eşti evaluat de un juriu care apreciază arta culinară fină… toate acestea îţi dau un sentiment sublim”, spunea, în 2011, chef-ul care avea să devină, în acel an, primul artist culinar ce a obţinut toate cele trei trofee Bocuse d’Or.

Bocuse d’Or este cea mai solicitantă şi cea mai prestigioasă competiţie dedicată experţilor culinari. Fondată în 1987 de către chef Paul Bocuse, competiţia reuneşte, din doi în doi ani, în finala de la Lyon, echipele a 24 de ţări care luptă pentru marele trofeu.

Produsele create în cele două zile de competiţie Bocuse d’Or, în uralele susţinătorilor echipelor, sunt surprinzătoare chiar şi pentru cei mai fini cunoscători ai gastronomiei. Timp de peste 5 ore, fiecare dintre chefii calificaţi în concursul de anul acesta va trebui să creeze un preparat din carne de pasăre şi un preparat din peşte. Cei care vor urca pe podium vor fi aleşi dintr-un juriu format din unii dintre cei mai apreciaţi chefi din lume.

Anul acesta, competiţia Bocuse d’Or are loc pe 27 şi 28 ianuarie, la Lyon, în cadrul Sirha – salon dedicat industriei hoteliere şi gastronomiei. (Text: Agerpres, Foto: bergholt.net)