Produs din carne realizat printr-un procedeu unic în România, de maturare într-o galerie din salină

 width=

O gamă de specialităţi din carne fără conservanţi chimici adăugaţi, produsă printr-un procedeu unic în România, prin maturare în mediul special al unei vechi galerii de sare din Salina Turda, a fost scoasă pe piaţă de un producător clujean.

Gama de produse este realizată doar din carne de porc crescut în gospodărie, cumpărată de la săteni din zona Transilvaniei, din rasele Bazna şi Marele Alb. Carnea stă la maturare timp de 25 de zile într-una din galeriile nefolosite ale vechii saline de la Turda, unde fluctuaţiile de temperatură şi umiditate sunt foarte mici.

Directorul fabricii producătoare, Olivian Bogdan, a explicat că Salina Turda a fost folosită deseori, în alte vremuri, ca depozit de brânzeturi şi că astfel i-a venit ideea de a găsi o modalitate similară de folosire a mediului salin pentru produsele din carne.

‘Am ales acest spaţiu pentru că a fost măsurat un an de zile şi am constatat că fluctuaţiile de temperatură şi umiditate sunt foarte foarte mici. (…) Având în vedere că acestea sunt produse cu atestat de produs tradiţional — este singurul produs din carne din Cluj — capacitatea este foarte mică, de 400 de kilograme pe lună, dar este un produs în care noi am pus foare mult suflet şi un produs unic în România’, a declarat Olivian Bogdan, care a precizat că gama ‘Salinate’ reprezintă doar 2 la sută din capacitatea de producţie a fabricii şi este un produs care se vinde doar pe piaţa locală, fiind făcut din dorinţa de a experimenta o reţetă unică.

Astfel, producătorul nu va scoate pe piaţă niciodată mai mult de 400 de kilograme pe lună, fiind limitat de reglementările specifice unui produs tradiţional.

 width=

La rândul său, directorul Salinei Turda, Simona Baciu, a explicat că folosirea galeriei (care nu este inclusă în zona turistică) în scopul maturării produselor din carne, a fost atestată din punct de vedere sanitar-veterinar. În opinia sa, crearea unui brand de produs tradiţional care este legat de salină va creşte şi mai mult vizibilitatea obiectivului, sprijinind în acelaşi timp economia locală.

În 1932, salina Turda a fost închisă după o folosire continuă de câteva sute de ani, iar după o perioadă în care a servit ca adăpost anti-aerian, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, a fost inclusiv depozit pentru brânzeturi.

Societatea comercială care produce aceste sortimente de carne de porc, sub numele de Salinate, funcţionează în Turda şi are 350 de angajaţi. (Text : Agerpres, Foto: CIA Aboliv/actualdecluj.ro)