Principiile nutriţiei sănătoase – „fibrele alimentare”

fibre-alimentare-01

Starea de nutriţie poate exprima gradul în care sunt satisfăcute nevoile organismului, susţine medicul primar Ciprian Constantin, şef al Departamentului de Diabet şi Nutriţie din cadrul SUUMC „Carol Davila”. Potrivit acestuia, unul dintre cele mai importante principii ale nutriţiei sănătoase este consumul în cantitate adecvată a componentelor care alcătuiesc un meniu optim.

„Dincolo de cele trei componente de bază (glucide, lipide, proteine), fibrele alimentare sunt un alt component de bază al dietei şi sunt bine caracterizate. Fibrele alimentare sunt principii de natură vegetală, nedigerabile de către enzimele digestive şi neabsorbabile prin mucoasa intestinală, majoritatea sunt polimeri glucidici. În această categorie sunt incluse şi substanţe de tipul gumelor, mucilagiilor, pectinelor – care nu au structura fibrilară”, a afirmat medicul.

El a spus că există fibre insolubile – celuloza, lignina, unele hemiceluloze – care au rol important în tranzitul intestinal, dar şi fibre solubile – pectine, unele hemiceluloze, gume, mucilagii, polizaharide de depozit – cu rol în tranzit intestinal, dar şi în formarea gazelor.

Dr. Ciprian Constantin a adăugat că acidul fitic şi fitaţii, sterolii vegetali, saponinele, taninuri nu sunt polimeri glucidici, însă în intestin au comportament asemănător fibrelor.

„Fibrele alimentare pot influenţa absorbţia micro- şi macronutrienţilor: fitatul leagă ioni, în special Calciu, Cupru, Zinc, Fier. Deoarece Calciu catalizează acţiunea amilazei poate determina în plus scăderea hidrolizei amidonului. În schimb, alte tipuri de fibre, de ex. inulina, cresc absorbţia Calciului (deficitul de calciu poate contribui la apariţia osteoporozei la vârsta senectuţii pentru femei, fără a influenţa însă absorbţia altor ioni (afirmaţie controversată). Celuloza şi alte fibre insolubile cresc volumul scaunului atât direct, cât şi prin absorbţia apei, stimulează peristaltismul (sunt indicate în tratamentul constipaţiei), fibrele alimentare insolubile au efect protector pentru cancer, probabil prin legarea carcinogenilor şi îndepărtarea lor din intestin”, a explicat medicul.

El a subliniat că studiile epidemiologice susţin corelaţia negativă între consumul crescut de fibre şi cancerele de colon şi sân, la fel studiile epidemiologice – corelaţia negativă între consumul crescut de fibre şi incidenţa diabetului zaharat. De asemenea, studiile epidemiologice susţin un control mai bun al diabetului zaharat pentru pacienţii cu indicaţii clare de nutriţie pentru atingerea obiectivelor (scădere ponderală, control al glicemiilor), mai ales al glicemiilor postprandiale.

O recomandare clară pentru pacienţii cu diabet zaharat este constituită de indicaţia de a consuma mai ales pâine neagră (bogată în fibre alimentare, mai bogată în vitamine, cu un indice glicemic mai mic).

„Este un mit afirmaţia potrivit căreia pacientul cu diabet nu ar trebui să consume sau îi este interzis să mănânce pâine. Folosite judicios în dietele de scădere ponderală, fibrele asigură o scădere ponderală eficientă, efectivă şi au un rol benefic în controlul constipaţiei”, a afirmat dr. Ciprian Constantin. (Text: Agerpres, Foto: renewlife.ca)