Primul transplant de pancreas din România

pancreas-transplant

Primul transplant de pancreas realizat în ţara noastră a fost efectuat în 2004, la Institutul Urologic şi de Transplant Renal din Cluj-Napoca. Intervenţia chirurgicală a fost mai complexă, fiind vorba despre un transplant dublu, de pancreas şi rinichi, beneficiarul fiind un bărbat.

La câteva zile a fost efectuat al doilea transplant dublu de pancreas şi rinichi, unei femei care suferea de insuficienţă renală cronică. La acel moment, profesorul Lucan declara că echipa de medici coordonată de domnia sa poate transplanta cu succes ambele organe. Medicul Mihai Lucan adăuga că pacienţii transplantaţi au o speranţă de viaţă normală. Prin dublul transplant, pacientul nu va mai avea nevoie de injecţii cu insulină şi nici de dializă.

Din 2004 până în 2007, la Cluj au fost efectuate 7 astfel de intervenţii. „Noi am efectuat în 2004 primul transplant dublu pancreatic şi renal, iar până în 2006 am realizat 7 intervenţii. Am întrerupt opt ani şi am reluat operaţiile, efectuând un transplant dublu de pancreas şi rinichi, la un pacient de 41 de ani din Mediaş, urmat, de unul la o pacientă de 36 de ani, din Baia Mare”, declara, într-o conferinţă de presă, profesorul Mihai Lucan, în 2014.

În Bucureşti, primul dublu transplant de rinichi şi pancreas a fost efectuat în martie 2007, la Institutul Clinic Fundeni, cu organe prelevate de la doi donatori aflaţi în moarte cerebrală. Echipa care a efectuat intervenţia a fost alcătuită din prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. Vasile Sârbu de la Constanţa, prof. dr. Mihai Lucan de la Institutul de Urologie din Cluj, persoana transplantată fiind o pacientă de 29 de ani din Constanţa.

Prof.dr. Irinel Popescu declara atunci că prin transplantul de rinichi şi pancreas se asigură o îmbunătăţire a stării de sănătate a celui afectat. Acest tip de transplant este recomandat până în 45 de ani, întrucât funcţionează mai bine. După această vârstă este de preferat să se facă transplant cu insule pancreatice, aceasta conducând la o ameliorare evidentă a stării de sănătate a pacientului, a menţionat reputatul chirurg.

El a adăugat că prof. dr. Mihai Lucan, cel care a realizat, în premieră naţională, primul transplant de rinichi şi pancreas, la Institutul de la Cluj, a participat la intervenţia de la Bucureşti, fiind specializat în această tehnică. Profesorul Mihai Lucan s-a născut la 5 iunie 1948, în localitatea Ştefăneşti, Botoşani.

A studiat la Liceul „Gheorghe Lazăr”din Bucureşti şi a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universităţii „Carol Davila” în 1972. A lucrat la Spitalul Floreasca şi la Spitalul Fundeni din Bucureşti, iar în 1986 obţine titlul de Doctor în Ştiinţe Medicale, sub îndrumarea profesorului Eugeniu Proca. În anul 1990, a devenit medic primar urolog şi conferenţiar universitar, fiind numit şeful catedrei de Urologie la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj, în anul 1992 obţine titlul de profesor doctor universitar. (Text: Agerpres, Foto: methodistphysicianpractices.com)