Primul satelit meteo de succes

TIROS-1

Primul satelit meteo experimental din istorie, potrivit The Guinnes Book, a fost satelitul american TIROS-1, lansat de NASA în spaţiul cosmic la 1 aprilie 1960. TIROS (Television Infrared Observation Satellite) a fost operaţional timp de 78 de zile.

În toată această perioadă, satelitul a înregistrat imagini privind fenomenele meteo ce influenţează vremea de pe Pământ. La bordul lui TIROS-1, ce cântărea 120 kg, au fost instalate două camere de înregistrat şi două camere video, cele mai performante instrumente la acel moment, pentru studierea vremii cu ajutorul vehiculelor spaţiale.

TIROS-1 a transmis peste 23.000 de imagini ale Terrei şi ale atmosferei sale, oferind o perspectivă fără precedent şi revoluţionând previziunile meteo. Prima imagine capturată de satelit a fost imaginea înceţoşată a unei bande groase de nori aflată deasupra Statelor Unite ale Americii.

Următoarea imagine realizată câteva zile mai târziu arăta un taifun la aproape 1.600 km est de Australia. Până în 1965, nouă noi sateliţi din seria TIROS au fost lansaţi. Aceştia au fost urmaţi de seriile de sateliţi ATS, ESSA, NOAA, GOES.

Sateliţii meteorologici poartă camere video şi alte instrumente îndreptate către atmosfera terestră. Aceştia pot furniza avertismente în legătură cu instabilitatea vremii şi contribuie foarte mult la prognoza meteorologică. Sateliţii artificiali sunt obiecte lansate în spaţiu orbitând în jurul unei planete după nişte coordonate bine stabilite.

De la lansarea primului satelit arificial în 1957, mii de sateliţi au fost trimişi pe orbita Pământului, ei având un rol extrem de important în industria comunicaţiilor, în strategia militară şi în studiile ştiinţifice ale Terrei şi Universului.(Text: Agerpres, Foto: eospso.nasa.gov, Video: youtube.com)