Primul pod rulant din lume

Rolling Bridge

Primul pod rulant din lume, care nu se deschide în modul clasic, ci îşi desfăşoară treptat cele opt segmente triunghiulare exact ca o coadă de scorpion, este Rolling Bridge din regiunea Paddington, Londra, potrivit Guinness Book Worlds of Records 2015.

Realizat după proiectul designerului britanic Thomas Heatherwick, podul a fost construit în 2004, ca parte a acţiunii de dezvoltare a zonei comerciale din Paddington. Construcţia rulată are formă octogonală, cei 12 metri lungime ai podului fiind desfăşuraţi odată cu punerea în acţiune a mecanismelor hidraulice.

În 2006, Thomas Heatherwick a câştigat premiul „Designerul Anului” pentru realizarea acestui unic pod destinat pietonilor, care arată exact ca o lucrare de artă modernă. De asemenea, construcţia a primit mai multe premii, printre care Structural Steel Award şi Emerging Architecture Award.

În timpul săptămânii, Rolling Bridge este un pod obişnuit, însă în fiecare zi de vineri, la prânz, acesta este „rulat” spre încântarea celor care trec prin această zonă. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ArchiEngineering, Video: youtube.com)