Primele haine cu parfum de whisky

Caricatura-whisky

O casă de modă din Scoţia a produs o serie de produse de îmbrăcăminte cu miros de whisky, cu speranţa de a alunga impresia că tweed-ul (o stofă de lână groasă cu o ţesătura specifică) ar fi genul de haină de pe vremea bunicului, scrie agenţia DPA.

Firma Harris Tweed Hebrides a lansat o colecţie de haine cu parfum de whisky scoţian în decembrie, la o fostă fabrică de bere din Berlin aflată acum în mare vogă. „Ne-am gândit ca este locul potrivit pentru a prezenta toate elementele de pionierat ale acestui proiect”, a anunţat Mark Hogarth, directorul de creaţie al firmei Harris Tweed. „Este o bună ocazie pentru a spune povestea noastră tinerei generaţii”, a adăugat acesta.

Germania este cea de-a treia piaţă ca mărime pentru Harris Tweed, după Japonia, aflată pe primul loc, şi Marea Britanie, pe locul secund.

Noua ţesătură este un proiect comun care reuneşte distileriile mărcii Johnny Walker Black Label din cadrul grupului Diageo, cercetători ai Universităţii Heriot-Watt din Edinburgh şi ţesătoriile de pe Insula Lewis.

Primele articole de îmbrăcăminte cu aroma unui chef de-o noapte sunt opera designer-ului Angelos Bratis din Milano şi, dupa cum se susţine, au darul de a răspândi „tonuri de whisky de malţ cu accente de ciocolată amăruie şi vanilie aurie”.

Întreaga colecţie îşi menţine aroma specifică de malţ chiar şi după o trecere pe la curăţatoria chimică.

„Procesul pe care l-am pus la punct pentru marca Johnny Walker face ca aroma să fie stratificată în ţesatură pe parcursul procedurilor de finisare astfel încât să se imprime permanent în stofa de tweed”, susţine Donald Mackay, şeful atelierului de tweed din Shawbost, de pe Insula Lewis.

Firma Harris Tweed Hebrides este cea mai mare ţesătorie care produce aceasta stofă groasă în insulele Outer Hebrides din largul Scoţiei încă de pe vremea foametei cauzate de o molimă a cartofului în anul 1846.

Acest tip de stofă a căpătat recent notorietate atunci când actorul Matt Smith a purtat un sacou făcut de Harris Tweed în rolul titular din serialul de televiziune Dr. Who.

„Nu vei mirosi ca şi cum atunci ai ieşit dintr-o cârciumă”, a dat asigurări Hogarth. „Este ceva mult mai subtil. Oarecum abstract. Dar se bazează pe ingrediente precise”, a precizat sursa citată.

Ideea de a pune pe piaţă aroma unei ţesături împreună cu celelalte caracteristici ale sale nu este nouă. Ţesătorii din Insulele Hebride foloseau în mod tradiţional turba pentru încălzirea locuinţelor, iar hainele lor căpătau o adiere de turbă pe care cei care le purtau o preţuiau ca o dovadă a autenticităţii.(Text: Agerpres, Foto: dozadebine.ro)