Primele demersuri privind o posibilă canonizare a părintelui Arsenie Boca

arsenie bocaO comisie formată din înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe Române (BOR) va cerceta viaţa, activitatea şi scrierile Părintelui Arsenie Boca, cel pe care credincioşii îl numesc deja „Sfântul Ardealului”, a declarat luni, 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, părintele Gabriel Miricescu.

Acesta a precizat că rostul comisiei, al cărei preşedinte este Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, este acela a cerceta din punct de vedere ştiinţific şi teologic activitatea Părintelui Arsenie Boca, fără să aibă atribuţii în ceea ce priveşte o canonizare a acestuia, aspect ce poate fi decis doar de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

„Această comisie mitropolitană specială are atribuţii exclusiv ştiinţifice de centralizare şi analizare a datelor legate de Părintele Arsenie Boca şi trebuie menţionat faptul că nu are competenţe în ceea ce priveşte canonizarea acestuia”, a spus reprezentantul Episcopiei Devei.

Potrivit acestuia, comisia a avut o primă întâlnire sâmbătă, 16 aprilie, la sediul Episcopiei Devei, prilej cu care a fost prezentată o listă cu 80 de lucrări despre viaţa şi activitatea Părintelui Arsenie Boca.

„Aceste publicaţii au fost repartizate spre studiu membrilor comisiei, potrivit specializării ştiinţifice şi teologice a fiecăruia. Ele vor fi studiate cu acribie ştiinţifică, apoi vor fi întocmite referate ştiinţifice, teologice, de specialitate şi toate acestea vor fi analizate într-o şedinţă ulterioară a comisiei”, a explicat părintele Miricescu.

În paralel, va fi efectuată o cercetare minuţioasă de arhive, dar şi a manuscriselor Părintelui Arsenie Boca. Tocmai de aceea, între membrii comisiei se remarcă prezenţa episcopului Devei şi Hunedoarei, Gurie, episcopul Daciei Felix, de la Vârşeţ, Daniil Stoienescu, preoţi academicieni, preoţi profesori universitari sau conferenţiari universitari la facultăţile de teologie din Sibiu, Arad şi Alba Iulia, istorici.

Dat fiind volumul foarte mare de lucru, pentru moment nu poate fi apreciată o dată certă în ceea ce priveşte o viitoare întâlnire a comisiei mitropolitane, pentru că membrii îşi desfăşoară activitatea în mod ştiinţific, ceea ce impune un consum mai mare de timp.

La finalul cercetărilor efectuate de comisia specială, Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului va întocmi o listă cu lucrările care sunt conforme cu realitatea învăţăturilor Părintelui Arsenie, respingându-le pe cele cu un conţinut nepotrivit sau pur comercial. Chiar dacă această comisie nu are rolul de a propune canonizarea Părintelui Arsenie Boca, ea va putea întocmi un studiu-document ce va fi înaintat Sfântului Sinod, singurul care poate lua o decizie referitoare la acest demers.

„Competenţa în privinţa canonizării aparţine exclusiv aparţine Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Comisia specială de lucru trebuie să analizeze, cu foarte multă atenţie, tot ceea ce înseamnă viaţa, activitatea, scrierile, faptele minunate atribuite Părintelui Arsenie Boca, pentru ca mai apoi să se întocmească un studiu document ce va fi înaintat spre analiză Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Este un demers, dar care va mai dura”, a precizat părintele Miricescu.

De altfel, reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române au afirmat, în mai multe rânduri, că nu se opun canonizării Părintelui Arsenie Boca. Ei au precizat că acest lucru trebuie privit prin prisma unor etape ce trebuie parcurse obligatoriu, inclusiv înfiinţarea unei comisii care să studieze viaţa şi activitatea Părintelui Arsenie Boca.

Arsenie Boca s-a născut pe 29 septembrie 1910 în localitatea Vaţa de Sus (Hunedoara). A studiat la Academia Teologică „Andreiana” din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933. În Vinerea Izvorului Tămăduirii, după Paştile anului 1940, a fost tuns în călugărie la Mânăstirea Brâncoveanu — Sâmbăta de Sus, primind numele Arsenie. Ca preot, duhovnic şi stareţ, va începe cu putere, cu duh apostolesc şi chiar prorocesc mişcarea unică de la Sâmbăta, de redeşteptarea religioasă şi morală a credincioşilor.

A fost părinte ieromonah, teolog, artist plastic, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mănăstirea Prislop. În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar Părintele Arsenie Boca a fost alungat din mănăstire. Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România.

Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta. Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mânăstirea Prislop. A fost unul dintre martirii gulagului comunist. A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 km de Bucureşti.

Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului XX. A trecut la cele veşnice pe 28 noiembrie 1989 la Sinaia. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop se perindă zilnic sute de pelerini. Anual, pe 28 noiembrie, mii de oameni sunt prezenţi la slujba de pomenire a celui care, chiar fără a-l fi cunoscut direct, le-a schimbat viaţa, cel mai mare număr înregistrându-se în 2010, când la Mănăstirea Prislop au venit în pelerinaj 30.000 de credincioşi. (Text: Agerpres, Foto: crestinortodox.ro)