Prima „pădure plutitoare” din Rotterdam

padure-plutitoare-680x360

O iniţiativă artistică intitulată ‘pădure plutitoare’ a dus la plantarea în apele portului din Rotterdam a 20 de ulmi care supravieţuiesc graţie unor balize uriaşe pline cu apă dulce, într-un proiect menit să sporească conştientizarea nevoii de a proteja mediul înconjurător, relatează EFE.

Ideea de a planta o pădure în mijlocul mării pare cel puţin îndrăzneaţă, dacă se are în vedere faptul că pomii au nevoie de apă dulce pentru a supravieţui. Creşterea progresivă a nivelului global al mării nu i-a descurajat totuşi pe organizatorii acestei iniţiative.

Olanda este o ţară care timp de decenii a făcut din controlarea mareelor o artă. O bună parte din teritoriul său se află sub nivelul mării, iar Plan Delta, o uriaşă lucrare de inginerie construită pe bază de diguri şi ecluze, protejează ţara de inundaţii şi de sezonul furtunilor.

Numai într-un asemenea loc se putea naşte ideea de a planta „o pădure plutitoare”, care a prins viaţă într-o dană, ce nu mai fusese folosită, din portul Rotterdam, cel mai mare din Europa. Un număr de 20 de copaci se leagănă deja în aceste ape, sfidând vântul şi capriciile vremii.

Ideea originală i-a venit lui Jorge Bakker, care în 2011 a creat „In Search Of Habitus”, o operă de artă care cuprindea mai mulţi copaci în miniatură ce pluteau într-un rezervor de apă prin care dorea să-i facă pe oameni să reflecteze la relaţia lor cu natura.

Proiectul a prins contur cu ajutorul companiei Mothership care a înlocuit balizele din oţel care plutesc în Marea Nordului cu altele din material sintetic, mai uşoare. Fiecare baliză are dedesubt un rezervor cu o capacitate de 600 de litri de apă, care vor fi remplute la fiecare trei luni, pentru a aproviziona fiecare pom cu apa dulce necesară.

Previziunea organizatorilor este ca ulmii să rămână în apele portului Rotterdam timp de cinci ani. Cine ştie, poate într-un viitor apropiat, „pădurea plutitoare” nu va fi doar o operă artistică, ci va deveni un plan pentru a studia reducerea consecinţelor schimbărilor climatice, conchide EFE. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/Archello.com)