Prima colecţie de articole scrise despre ierburile şi plantele medicinale este cartea ”De Materia Medica”, realizată de medicul grec Pedanios Dioscorides (n. cca. 40 – m. 90), în jurul anului 77, potrivit site-ului oficial Guinness World Records, www.guinnessworldrecords.com.
Cartea ‘De Materia Medica’, în ediţia aflată la Biblioteca Naţională din Napoli
Dioscorides era un medic grec, care a adunat informaţiile necesare redactării acestei lucrări din călătoriile efectuate în Europa şi în nordul Africii, alături de armata romană condusă de împăratul Nero (54-68).
”De Materia Medica” a fost scrisă în greacă şi împărţită în cinci secţiuni, respectiv: plante medicinale; produse animaliere, lactate şi cereale; ierburi, sucuri; ierburi, rădăcinoase; vin şi minerale. Lucrarea prezintă aproape 600 de plante distincte, printre care cannabisul, cucuta şi menta, dar şi 1.000 de alte medicamente, cum ar fi mandragora folosită ca anestezic. Cartea a rămas, timp de 1.500 de ani, o adevărată autoritate în domeniul plantelor medicinale.
În prezent, nu mai există exemplarul original al lucrării, prin urmare nu se ştie dacă aceasta a fost ilustrată sau nu. Cea mai veche ediţie a lucrării este ”Juliana Anicia Codex” (Codex Vindobonensis), care datează din anul 512 şi care este păstrată la Biblioteca Naţională Austriacă din Viena. Aceasta conţine ilustraţii, la fel şi copia realizată în secolul al VII-lea, ”Codex Neapolitanus”, de la Biblioteca Naţională din Napoli. (Text: Agerpres, Foto: en.wikipedia.org)