Prima bibliotecă a legendelor din România

Biblioteca-legendelor-01-ww

Prima bibliotecă a legendelor din România a fost deschisă marţi, 26 aprilie, în localitatea hunedoreană Sarmizegetusa, iubitorii de lectură având posibilitatea să citească aici scrieri inedite despre fapte, oameni şi întâmplări din Țara Haţegului.

‘Biblioteca legendară’ se află situată în Legendariumul ‘Casa legendelor Britoniei’, un spaţiu expoziţional în care sunt prezentate legende din zonă cu ajutorul unor panouri, imagini sau obiecte reprezentative.

‘Biblioteca legendară cuprinde rafturi cu cărţi în care, pe lângă informaţii despre legendele Țării Haţegului, despre istoria acestor locuri, vizitatorii vor găsi diferite bileţele cu indicii care îi vor conduce pe trasee la capătul cărora vor avea parte de surprize. (…) Punctul central al acestor indicii îl constituie minunatele legende născute cu secole în urmă în Țara Haţegului: Legenda Muntelui Retezat, Legenda bătăliilor de la Tapae, Legenda cnezilor Roşii ai Britoniei, Legenda bătăliei de la Poarta de Fier, Legenda descoperirilor arheologice ale Zsofiei Torma (prima femeie arheolog din Transilvania, n.r.) şi Legenda lui Faţă Neagră’, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene Hunedoara-Deva, Sebastian Bara.

Biblioteca-legendelor-02-ww

El a arătat că scopul principal al acestei biblioteci este să-i atragă pe tineri şi să-i determine ca, pentru câteva ore, să renunţe la tabletă sau smartphone şi să descopere plăcerea lecturii.

Biblioteca-legendelor-03-ww

‘Cei care vor intra în ‘Biblioteca legendară’ vor lăsa deoparte pentru o vreme calculatorul, tableta, smartphone-ul şi vor răsfoi cărţi, vor fi propriul lor motor de căutare şi, în final, vor avea satisfacţia şi bucuria de a fi aflat noi informaţii despre Țara Haţegului, pe care nu le-ar fi găsit în altă parte’, a explicat Sebastian Bara.

‘Biblioteca legendară’ este un proiect derulat în comun de către Biblioteca Judeţeană ‘Ovid Densuşianu’ Hunedoara-Deva şi Societatea de Educaţie Nonformală şi Socială (SENS). Organizaţia neguvernamentală a deschis, în urmă cu an, în localitatea Sarmizegetusa, un Legendarium — spaţiu expoziţional în care sunt ilustrate principalele legende ale Țării Haţegului, cu scopul de a promova valorile culturale ale zonei.

Biblioteca-legendelor-04-ww

Legendariumul şi Biblioteca legendelor pot fi vizitate de turiştii care ajung în zonă pentru a vedea fosta capitală a Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa. (Text: Agerpres, Foto: facebook.com/ Biblioteca Judeteana „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva)