Prespapieurile de sticlă ale lui Paul Joseph Stankard

flori-sticla1

Toate aceste prespapieuri frumoase, cu grădini în miniatură încorporate, sunt făcute din sticlă. Ele au fost create de artistul Paul Joseph Stankard din New Jersey, considerat părintele prespapieului modern de sticlă. 

flori-sticla2

Un pionier al mişcării plastice în sticlă, Paul Stankard şi-a făcut o reputaţie internaţională prin redarea naturii cu ajutorul artei de a îngloba flori în sticlă.

flori-sticla3

În primii zece ani ai carierei sale, Stankard a lucrat ca sticlar suflător la fabricarea de instrumente ştiinţifice pentru diverse laboratoare de chimie. A început să producă prespapieuri de sticlă în garajul său, în timpul liber, pentru a-şi sprijini familia, aflată în creştere.

flori-sticla4

Când Stankard a expus într-o expoziţie de artă primele sale prespapieuri, pe o ambarcaţiune de pe faleza din Atlantic City, New Jersey, i-a atras atenţia lui Reese Palley, un comerciant de artă respectat pe plan internaţional, care l-a sprijinit financiar pentru a se ocupa exclusiv de arta sticlei.

flori-sticla5

La începutul anilor 1960, prespapieurile realizate de alţi producători americani prezentau flori artificiale viu colorate, care nu aveau corespondenţă botanică exactă. Stankard a lucrat cu flori care arată mai natural şi mai realiste din punct de vedere botanic.

flori-sticla6

Florile sale din sticlă au fost atât de reale, încât mulţi oameni au crezut în mod eronat că artistul a găsit o cale de a îngloba în sticlă flori reale.

flori-sticla7

Ajuns un artist apreciat pe plan internaţional, Stankard este considerat, în mare măsură, cel care a schimbat statutul prespapieului de sticlă din „meşteşug”, în „artă plastică”. Realizările sale dunt prezente în mai mult de 60 de muzee din întreaga lume, inclusiv Muzeul Metropolitan de Arta din New York sau Luvru din Paris.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: paulstankard.com, Video: youtube.com)