Premiul Palme d’Or

palme d'or

Premiul Palme d’Or este distincţia supremă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Franţa. El răsplăteşte, anual, cel mai bun film aflat în competiţia oficială, fiindu-i oferit regizorului acestuia.

Trofeul are forma unei frunze de palmier, simbol prezent pe o serie de arme stocate în oraşul vechi din Cannes. A fost realizat de bijutierul Lucienne Lazon, suferind, de-a lungul timpului, câteva modificări minore. A fost acordat, în premieră, în anul 1955, înlocuind Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film, decernat din 1949 celei mai bune realizări cinematografice. Primul ”Palme d’Or” a evidenţiat filmul ”Marty”, regizat de Delbert Mann.

Din 1964 până în 1974, s-a revenit la formula de Mare Premiu al Festivalului Internaţional de Film, din motive administrative. Totuşi, în 1975 a fost reintrodus trofeul în formă de frunză de palmier, rămânând, până în prezent, distincţia cea mai importantă a Festivalului de la Cannes.

În 1975, Premiul Palme d’Or i-a revenit regizorului algerian Mohammed Lakhdar-Hamina pentru pelicula ”Chronique des annees de braise”. La ediţia imediat următoare, câştigătorul prestigioasei distincţii a fost americanul Martin Scorsese pentru filmul ”Taxi Driver”.

În anul 2007, Palme d’Or i-a revenit regizorului român Cristian Mungiu pentru ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

În 2014, a fost răsplătit cu Palme d’Or filmul ”Winter Sleep”, regizat de turcul Nuri Bilge Ceylan, pentru ca la ediţia din 2015, câştigător să fie desemnat ”Dheepan”, regizat de francezul Jacques Audiard.

În 2016, Festivalul de Film de la Cannes are loc în intervalul 11-22 mai. România este prezentă cu cinci producţii cinematografice. Astfel, ”Sierranevada”, noul film al regizorului Cristi Puiu, şi ”Bacalaureat”, noul film al lui Cristian Mungiu, au fost selecţionate în competiţia oficială, pelicula ”Câini” a regizorului Bogdan Mirică este selectată în secţiunea ”Un Certain Regard”.

Pelicula ”4:15 P.M. Sfârşitul Lumii”, în regia lui Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Sarga, a fost selectată în competiţia de scurtmetraje, iar ‘‘Toate fluviile curg în mare’‘, în regia lui Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation. Producătorul Anamaria Antoci va participa la atelierul ”Cannes Producers On The Move”.

Istoria Festivalului de Film de la Cannes începe odată cu iniţiativa lui Jean Zay, fost ministru al Educaţiei şi Artelor, care, conform site-ului www.festival-cannes.fr, a dorit să pună în Franţa, bazele unui eveniment cultural capabil să rivalizeze cu Festivalul de Film de la Veneţia. Dacă totul ar fi decurs conform planului, prima ediţie a Festivalului de la Cannes s-ar fi desfăşurat în 1939, sub preşedinţia lui Louis Lumiere.

Totuşi, din cauza circumstanţelor istorice, debutul Festivalului de la Cannes a avut loc la 20 septembrie 1946, după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost iniţiat de scriitorul Philippe Erlanger şi l-a avut preşedinte pe Robert Fabre-Lebre. Au fost prezentate 63 de filme de scurtmetraj şi 44 de filme de lungmetraj. De atunci, a fost ţinut anual în fiecare septembrie, cu excepţia anilor 1948 şi 1950, apoi, începând cu 1952, în fiecare lună mai.

Festivalul de Film de la Cannes îşi câştigă notorietatea în anii ’50, datorită prezenţei a numeroase staruri şi personalităţi internaţionale ale cinematografiei, precum Kirk Douglas, Sophia Loren, Grace Kelly, Brigitte Bardot, Alain Delon, Gina Lollobrigida.

Din 1983, festivalul este găzduit de noul Palat al Festivalurilor şi Congreselor, realizat de arhitecţii Bennett şi Druet. Acesta ocupă o suprafaţă de 25.000 de metri pătraţi, fiind considerabil mărit faţă de versiunea sa anterioară, construită în 1949.

Pe lângă Palme d’Or, în cadrul Festivalului de la Cannes sunt decernate Marele Premiu al juriului, Premiul Special al juriului, Premiul pentru interpretare masculină, Premiul pentru interpretare feminină, Premiul pentru regie, Premiul pentru imagine Camera d’Or, Premiul pentru scenariu, Marele Premiu pentru tehnică, Palme d’Or pentru scurtmetraj, Premiul juriului pentru scurtmetraj. (Text: Agerpres, Foto: chopard.com, Video: youtube.com)