Premiul Millennium pentru Tehnologie

premiul-millennium-tehnologie

Premiul Millennium pentru Tehnologie este una dintre cele mai importante distincţii la nivel mondial pentru realizări ştiinţifice deosebite.

Acordat o dată la fiecare doi ani de către Academia de Tehnologie din Finlanda, în parteneriat cu statul finlandez, are atât rolul de a răsplăti progresele tehnologice remarcabile, cât şi de a sublinia importanţa dată de ţara celor o mie de lacuri dezvoltării tehnologiei de înaltă calitate.

Ideea instituirii Premiului Millenium pentru Tehnologie i-a aparţinut academicianului finlandez Pekka Jauho, fiind finanţată de magnatul şi filantropul american Arthur J. Collingsworth.

Cele trei criterii pentru alegerea câştigătorului, anunţate pe site-ul http://taf.fi/en/millennium-technology-prize/, sunt: invenţia sa trebuie să fie una cu mare relevanţă ştiinţifică şi să îmbunătăţească vizibil vieţile oamenilor, dar într-un mod sustenabil; trebuie să fie deja pusă în practică cu rezultate favorabile; să deschidă noi posibilităţi de cercetare ştiinţifică la cel mai înalt nivel.

Candidaţii sunt aleşi din toate domeniile tehnologice, mai puţin din cel militar. Câştigătorul poate avea orice naţionalitate şi poate fi propus de orice instituţie relevantă domeniului tehnologic, fie ea academie, universitate, institut de cercetare sau chiar companie privată din lume.

Propunerile ajung la Comitetul Internaţional de Selecţie, al căror membri sunt, la rândul lor, propuşi de Universitatea Aalto şi selectaţi de Consiliul Academiei de Tehnologie din Finlanda. Fiecare membru are un mandat de maxim opt ani, deci poate participa la desemnarea a cel mult patru câştigători.

Actuala componenţă a Comitetului Internaţional de selecţie este: preşedintele Jarl-Thure Eriksson, profesor la Universitatea Abo Akademi şi fost rector al Universităţii din Tampere; finlandezul Jaako Astola, americanul Craig R. Barrett, germanul Hans-Joachim Freund, finlandeza Riitta Hari, britanicul Sir Peter Knight, finlandeza Merja Penttila, japonezul Ayao Tsuge şi finlandezul Juha Yla-Jaaski.

Premiul Millennium pentru Tehnologie constă în suma de un milion de euro şi este oferit de Academia de Tehnologie a Finlandei, instituţie fondată în 2002 de către opt organizaţii finlandeze implicate în cercetarea tehnologică.

Spre diferenţă de alte distincţii importante din domeniul ştiinţific, Premiul Millennium pentru Tehnologie nu răsplăteşte cariere de o viaţă sau o activitate susţinută într-un anumit domeniu ştiinţific, ci numai inovaţii şi descoperiri tehnologice extrem de punctuale şi concrete. De altfel, în mod excepţional, premiul poate evidenţia chiar şi o idee suficient de recentă încât să fie încă în stadiul de dezvoltare, dar cu condiţia să fie promiţătoare şi cu un imens potenţial.

Primul laureat al Premiului Millennium pentru Tehnologie a fost, în 2004, englezul, Tim Berners-Lee, considerat inventatorul Internetului (World Wide Web). Ceremonia a avut loc în Sala Finlandia din Helsinki, în prezenţa preşedintelui finlandez Tarja Halonen. Juraţii au avut de ales dintre 78 de nominalizări, provenite din 22 de ţări.

Printre câştigătorii Premiului Millennium pentru Tehnologie se numără: în 2006, japonezul Shuji Nakamura pentru contribuţiile aduse la tehnologia iluminării cu LED; în 2008, americanul Robert Langer, pentru inovaţii în domeniul biomaterialelor; în 2014, britanicul Stuart Parkin, pentru progresele realizate în domeniul stocării magnetice.

O situaţie mai puţin obişnuită a avut loc în 2012, când au fost premiate două invenţii distincte: sistemul de operare Linux (conceput de finlandezul Linus Torvalds) şi metodologia inovatoare legată de celulele stem a japonezului Shinya Yamanaka.

În 2016, câştigătorul a fost anunţat la data de 24 mai în persoana cercetătoarei americane Frances Arnold. Aceasta a fost remarcată pentru descoperirile sale legate de producerea şi îmbunătăţirea proteinelor, printr-un proces asemănător selecţiei naturale, numit ”evoluţie dirijată”. (Text: Agerpres, Foto: finlandnigeria.org)