Precipitaţii excedentare în următoarele trei luni

plaoieTemperaturile vor fi apropiate de normele climatologice în următoarele trei luni, în partea de sud a ţării, şi sub aceste norme în restul ţării, iar precipitaţiile vor fie excedentare, cu excepţia lunii iunie, când acestea sunt estimate a fi sub mediile multianuale, în partea de sud a ţării, potrivit prognozei meteorologice pentru intervalul aprilie – iunie 2015, publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie.

În aprilie, valorile termice vor fi apropiate de mediile climatologice în sud-estul ţării şi local în sud, dar se vor situa sub normalul perioadei în restul regiunilor. Pentru luna aprilie, media multianuală lunară de temperatură în România este de 9,3 grade Celsius. În aceeaşi lună, cantităţile lunare de precipitaţii vor fi excedentare mediei multianuale, de 51,3 litri/metru pătrat, în centrul şi nordul ţării şi local în restul teritoriului.

În luna mai, temperatura aerului va fi apropiată de normalul climatologic în sud-est şi local în sudul şi vestul ţării, iar în celelalte regiuni va avea valori sub media multianuală a perioadei, care este de 14,9 grade Celsius. În materie de precipitaţii, acestea vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, exceptând regiunile sud-estice şi sudice, unde se vor situa, în general, în apropierea mediilor multianuale, de 66,5 litri/metru pătrat.

Potrivit prognozei, iunie vine cu temperaturi apropiate de mediile climatologice, de 18,3 grade Celsius, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa sub normele multianuale în sudul, sud-estul şi estul teritoriului, iar în regiunile centrale şi nordice sunt posibile, local, cantităţi peste aceste norme, de 84,5 litri/metrul pătrat.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, şi au un grad de realizare de aproximativ 60%. (Text: Agerpres, Foto: eastidahonews.com)