Prăjitura Sarah Bernhardt, vedeta meselor festive

prajitura Sarah Bernhardt

De Paşti sau de Crăciun, dacă vreţi să vă impresionaţi musafirii, trebuie să îi serviţi cu prăjitură Sarah Bernhardt – cu siguranţă va fi vedeta dulciurilor pregătite pentru aceste mese festive, pentru că este genul de prăjitură ce se topeşte în gură şi al cărei gust nu îl vei putea uita.

Nu toată lumea reuşeşte, însă, să pregătească o prăjitură Sarah Bernhardt ca la carte, deoarece presupune migală şi multă răbdare. Reţete sunt multe, modurile de prezentare diferă de la gospodină la gospodină, însă cele mai reuşite „saraberne„, cum li se mai spune, le prepară femeile din comunitatea maghiară.

Numele prăjiturii a fost dat de un patiser danez, pe la începutul secolului al XX-lea, după o renumită actriţă franceză – Sarah Bernhardt (1844-1923). Reţeta originală diferă faţă de cea pe care o regăsim în zona noastră, având aspectul unor trufe învelite în ciocolată, însă la bază sunt la fel: bezele umplute cu cremă.

Marton Etelka, din Bistriţa, prepară această prăjitură de mai bine de zece ani. Reţeta este moştenire de familie şi cam toate femeile Marton se pricep să o facă, fiind şi preferata lor. Pentru Paşti, doamna Marton a preparat aceste bezele cu cremă în cantităţi mult mai mari, deoarece primeşte comenzi din partea bistriţencelor care fie nu se pricep la gătit, dar vor să îşi impresioneze musafirii, fie au încercat să copieze reţeta, însă şi-au dat seama că nu le va ieşi niciodată la fel.

Prepararea prăjiturii Sarah Bernhardt începe cu bezeaua – din albuş de ou bătut spumă, amestecat cu zahăr şi nucă măcinată, care este pusă pe o tavă sub forme rotunde, mici, şi băgată la cuptor, să se usuce, până capătă o culoare rozalie. Bezelele pot fi pregătite şi cu câteva zile înainte. Crema, la baza căreia stau gălbenuşurile frecate cu zahăr, untul, cacao şi vanilie, se prepară pe abur şi cu ea se umplu câte două bezele, iar deasupra se toarnă glazură de ciocolată. Exteriorul bezelelor unite este uns cu un strat subţire de cremă şi apoi se dau prin nucă măcinată.

Reţeta nu pare foarte complicată, însă forma perfectă a acestor prăjituri este cea care le conferă titlul de vedetă a meselor festive – la fel cum era şi celebra actriţă franceză, în urmă cu o sută de ani. (Text si foto: Agerpres)