PRAHOVA: Muzeul de Artă Religioasă „Nicolae Iorga”

Muzeul-Nicolae-Iorga-Prahova

Muzeul de Artă Religioasă „Nicolae Iorga” din localitatea Vălenii de Munte, judeţul Prahova, face parte din Complexul muzeal al oraşului, alături de Muzeul Memorial „Nicolae Iorga”, Muzeul de Etnografie al Văii Teleajenului şi Muzeul de Ştiinţe Naturale „Cultura Prunului”.

Amplasat pe strada George Enescu nr.1, acesta a fost înfiinţat în anul 1923 de savantul Nicolae Iorga şi pus sub îngrijirea elevelor Şcolii de Misionare.

Clădirea care adăposteşte muzeul, una dintre cele mai vechi clădiri din oraşul Vălenii de Munte, datează din secolul al XVIII-lea şi a fost sediul Şcolii de Misionare Naţionale „Regina Maria”, aşezământ cultural înfiinţat de Nicolae Iorga şi inaugurat la 19 august 1922 în prezenţa Reginei Maria. În această instituţie tinerele, cele mai bune din toate regiunile ţării, erau instruite pentru cariera de învăţătoare şi urmau această şcoală timp de un an.

 Muzeul-Nicolae-Iorga-Prahova1

Edificiul a fost restaurat între anii 1991 şi 1997 de către Primăria oraşului Vălenii de Munte şi găzduieşte în prezent, în patru săli, exponate cu o valoare deosebită, printre care: icoane pe lemn datând din secolele al XVII-lea – al XIX-lea, o icoană pe pânză adusă de la Ierusalim, cărţi vechi bisericeşti, cruci de mână din lemn şi metal, cruci pectorale, veşminte preoţeşti (mitră, jelon, mânecuţe, epitrahil, bederniţă, brâu), candele, sfeşnice din argint şi alamă, potire din argint aurit, acoperitoare de potir, călimări de brâu, cărţi vechi bisericeşti şi scoarţe de lână.

Obiectele expuse au fost realizate în ateliere autohtone după modelele greceşti, ruseşti, occidentale şi orientale.

De un rafinament cromatic deosebit sunt câteva icoane pe lemn realizate de meşteri populari transilvăneni în secolul al XVIII-lea: „Sfântul Arhanghel Mihail”, „Adormirea Maicii Domnului”, „Pomelnic”. Figurarea grafică a acestora lucrări este sumară, linia fiind trasată cu negru în duct continuu diferenţiat, tratare artistică proprie icoanelor copte.

 Muzeul-Nicolae-Iorga-Prahova2

Una dintre încăperile muzeului este destinată prezentării patrimoniului local. Aici sunt expuse obiecte din secolele al XVIII-lea – al XX-lea (icoane pe lemn, carte bisericească, potire, vase de cult, chivot de mănăstire) care aparţin Mănăstirii Văleni şi care sunt păstrate în custodie de către Muzeul de Artă Religioasă „Nicolae Iorga”. (Text: Agerpres, Foto: ghidulmuzeelor.cimec.ro, Video: youtube.com)