Pozo de las Animas – Fântâna sufletelor

Pozo de las Animas4

Pozo de las Animas sau „Fântâna sufletelor” este o pereche de doline spectaculoase, situate în provincia Mendoza, din Argentina, de-a lungul şoselei provinciale 222, în apropiere de satul Los Molles.

Ambele doline au fost create de prabuşirea golurilor subterane create de dizolvarea depozitelor de gips în apa subterană. Găurile sunt despărţite între ele printr-un perete subţire şi sfărâmicios, care se presupune că, peste ani, va fi erodat, astfel încât cele două cratere se vor uni într-unul singur.

 Pozo de las Animas2

Dolina din nord are pereţii abrupţi, cu risc de dezagregare, care continuă să se erodeze, din care cauză este periculos să te apropii prea mult de ea.

Craterul are diametrul de aproximativ 300 m şi adâncimea de 101 m, din care apa umple 21 m în partea de jos. Groapa din sud depăşeşte 300 m în diametru, dar este mai puţin impresionantă vizual.

Pozo de las Animas3

Pâlnia acesteia este mai puţin abruptă şi este acoperită cu vegetaţie rară. În partea de jos a dolinei există un mic lac de culoare albastru deschis. Nivelul apei şi mărimea lacului se schimbă.

Numele provine dintr-o legendă veche, ce spune că un grup de amerindieni era urmărit de un grup rival. Când a venit noaptea, urmăritorii nu i-au mai putut vedea pe duşmani şi s-au întors la casele lor.

Pozo de las Animas5

În dimineaţa următoare au revenit pentru a-i căuta pe duşmani şi când au ajuns de unde plecaseră au început să audă gemetele şi cereri de ajutor.

Au avansat cu precauţie şi au constatat, spre marea lor surpriză, că două puţuri uriaşe s-au format sub picioarele vrăjmaşilor, iar oamenii mureau în apele în creştere ale lacurilor, în fundul dolinelor.

 Pozo de las Animas6

Craterele au fost numite de atunci „locul unde sufletele strigă” şi este un loc de cult.(Traducere şi adaptare după amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Video: youtube.com)