Plăcintă cu spanac şi ouă

placinta-spanac

Legumicultorii din Cerneţi, localitate situată la doi kilometri de Drobeta Turnu Severin, au devenit celebri în judeţul Mehedinţi, datorită unui produs de patiserie de sezon: plăcinta cu spanac şi ouă.

Una dintre gospodinele din localitate, Rodica Frăţilă, a precizat că pentru 8 porţii de plăcintă cu spanac şi ouă sunt necesare următoarele ingrediente: 400 g făină, 15 g ulei de măsline, 200 ml apă rece, o linguriţă rasă de sare, 450 g spanac opărit, 250 g urdă de vacă, 80 g parmezan, patru ouă, un căţel de usturoi, 15 boabe de piper pisat.

Plăcinta se prepară astfel: mai întâi se cerne pe un platou sau într-o postăviţă din lemn făina şi se adăugă apă şi uleiul. Aceste ingrediente se amestecă şi se frământă până când se obţine un aluat elastic care nu se lipeşte de mână. Compoziţia obţinută se înveleşte în folie de plastic alimentară şi se pune în frigider pentru treizeci de minute.

Până când acesta va creşte, se spală foile de spanac, şi se pune la foc o oală cu apă, în care s-a adăugat sarea. Când apa începe să fiarbă se pune spanacul şi se lasă un minut. După aceea se strecoară spanacul şi se lasă la zvântat.

Se pune apoi o lingură de ulei de măsline într-o tigaie pusă la foc, se adaugă usturoiul uşor zdrobit, şi după un minut, se pune conţinutul respectiv peste spanacul pus într-o cratiţă. După ce se toacă mărunt, se pune într-un alt vas. Se adaugă urda, parmezanul ras, un ou, sare şi piper după gust.

Toate se amestecă până compoziţia devine consistenţă. Se scoate aluatul din frigider, se împarte în patru bucăţi egale. Fiecare bucată se pune pe masa pudrată cu făină. Se întinde până se realizează o foaie foarte subţire, de aproximativ doi milimetri grosime.

Se tapetează cu ulei şi făină şi se pune într-o formă. Marginile foii trebuie să depăşească pereţii acesteia. Se unge uniform cu ulei de măsline şi peste ea se pune a doua foaie de aluat. Se adaugă umplutură de spanac şi se nivelează bine.

„Facem trei gropiţe în umplutură şi adăugăm cele trei ouă crude. Acoperim umplutura cu o altă foaie de aluat, o ungem cu ulei de măsline şi adăugăm ultima foaie. Se taie aluatul, apoi strângem cu atenţie marginile celor patru foi de aluat. Ungem plăcinta cu puţin ulei de măsline şi o înţepăm cu coarnele furculiţei din loc în loc. Întregul preparat se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de garde Celsius pentru 45-50 minute. Scoatem plăcinta din cuptor, o lăsăm să se răcească, apoi o scoatem din formă şi o punem pe un crăpător”, spune Rodica Frăţilă. Se serveşte călduţă său rece. (Text: Agerpres, Foto: chefchuckscucina.blogspot.com)