Piramida lui Kukulkan a fost construită asemenea unei „păpuşi ruseşti”

kukulkan

O structură piramidală cu o înălţime de 10 metri, care ar putea data din anii 550-800, a fost descoperită în interiorul Piramidei lui Kukulkan, cunoscută şi sub numele de „El Castillo”, bijuteria sitului arheologic mayaş Chichen Itza din Mexic, au anunţat miercuri, 16 noiembrie, ingineri şi antropologi mexicani, citaţi de AFP.

O altă structură similară, dar mai mare, fusese descoperită în anii ’30, ceea ce arată că impunătoarea construcţie a fost realizată în cel puţin trei etape — din trei piramide construite una peste cealaltă pentru a se ajunge la ceea ce azi este cunoscut drept „El Castillo”.

„Este ca păpuşile ruseşti, avem una, iar în ea o alta şi apoi o alta”, a explicat René Chávez Seguro, şef de proiect şi cercetător la Institutul de Geofizică al Universităţii Naţionale Autonome din Mexic (Unam), în cadrul unei conferinţe de presă.

Structura recent descoperită, care ar fi cea mai veche, are o înălţime de 10 de metri, în timp ce piramida descoperită în anii ’30 datează din perioada 800 şi 1000 şi ajunge la o înălţime de 20 de metri. Structura cunoscută sub numele El Castillo are aproape 30 de metri şi datează din perioada 1050-1300.

Piramida descoperită recent a fost identificată cu ajutorul unei metode nedestructive, tomografia, care permite reconstituirea volumului în interiorul unei clădiri.

Această descoperire este importantă, subliniază Denisse Argote de la Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie, deoarece ea va permite o mai bună cunoaştere a mayaşior, „populaţia iniţială care nu a fost influenţată de cea din centrul Mexicului”, care şi-a lăsat amprenta asupra piramidei lui Kukulkan, aşa cum o putem vedea azi. (Text: Agerpres, Foto: yucatan-guide.de)