Pinguini Humboldt prin inseminare artificială

pinguin-Humboldt

Specialişti japonezi au reuşit reproducerea prin inseminare artificială a unor pinguini Humboldt, specie ameninţată, a anunţat în cursul acestei săptămâni acvariul unde a avut loc evenimentul.

Este a doua tentativă fructuoasă de inseminare artificială a pinguinilor în lume şi o premieră pentru o specie ameninţată, a afirmat conducerea Muzeului de Știinţe Naturale din Shimonoseki (vestul Japoniei), citată miercuri de AFP.

„În ultimii patru ani nu am încetat să încercăm, în pofida multor eşecuri”, a declarat pentru AFP Teppei Kushimoto, care se ocupă de îngrijirea pinguinilor imperiali. „Am rămas fără glas când s-au născut puii de pinguini, fără probleme, datorită succesului inseminării artificiale”, a adăugat el.

Centrul ştiinţific a prelevat şi congelat sperma unui mascul de 11 ani, Genki, utilizând-o la fecundarea unei femele de opt ani, Happy, de zece ori timp de două săptămâni în luna februarie. Happy a depus două ouă, din care au eclozat la începutul lunii aprilie doi pui, de ambele sexe.

Acest succes încoronează o activitate de lungă durată şi numeroase experienţe, în cadrul cărora s-a încercat evaluarea mai bună a perioadelor de ovulaţie la femelele de pinguin, pe baza schimbărilor de greutate şi cu ajutorul ultrasunetelor.

Păsările acvatice sunt principala atracţie a acvariului Shimonoseki, unde vizitatorii pot vedea cum sunt hrănite, se pot fotografia cu ele şi chiar le pot mângâia, se arată pe site-ul oficial.

Pinguinii Humboldt sunt consideraţi specie „vulnerabilă” — extrem de ameninţată în libertate — pe lista roşie a speciilor în pericol a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii. Prezenţi pe coastele statelor Peru şi Chile, ei au fost afectaţi în ultimii ani de poluarea provocată de scurgerile de petrol şi de pescuitul intensiv al peştilor cu care se hrănesc.

Despre reproducerea pinguinilor Humboldt s-a vorbit deja în 2005, când grădina zoologică din Bremerhaven (Germania) a adus patru femele din Suedia pentru a testa apetitul sexual a şase masculi care ar fi fost homosexuali. Experimentul, care nu s-a soldat cu rezultate concludente atunci, a stârnit furia unor asociaţii gay şi lesbiene, care au denunţat dorinţa grădinii zoologice de „a modifica orientarea sexuală” a pinguinilor. (Text: Agerpres, Foto: japantimes.co.jp)