„Piersicile mamei” – dulciuri tradiţionale pentru petreceri alese

piersici-dulciuri„Persecele (piersicile) mamei” este o reţetă tradiţională de dulciuri pentru mese alese pe care a recomandat-o Dorina Ciorogariu din Făget echipei de etnologi de la Universitatea de Vest din Timişoara.

„Avem nevoie de doi deţ (100 gr.) de zahăr măcinat (cristal) frecat bine cu trei ouă întregi. Doi deţ de ulei, coajă rasă de la o lămâie, un praf de copt şi o vanilie. Se amestecă toate. Apoi punem făină cât cuprinde să fie vârtos, se împarte în patru părţi şi fiecare sfert vine împărţit în 20 de bucăţi, se fac mingi şi se coc. Se pot face mingi mai mici, nu numai 20 de bucăţi dintr-un sfert.

 Crema pentru persece: lapte, două linguri de făină, un pachet de unt, zahăr praf, două linguri cacao şi miez (din sâmbure) de la ele şi esenţă de rom în cremă. Se amestecă toate acestea. Apoi se scobesc la mijloc (mingile, n.r.) şi se umplu cu cremă. După ce sunt închise bine, se dau în must de sfeclă roşie sau în sirop de zmeură ori colorant natural roşu. Apoi se dau în zahăr cristal şi se pun pe tavă”, spune Dorina Ciorogariu.(Text : Agerpres, Foto: adriana-lucia-dragosteainbucate.blogspot.com )