Piaţa medievală de la Bernkastel-Kues

Bernkastel

Oraşul german Bernkastel-Kues se află în Valea Mosellei, la jumătatea distanţei dintre Cochem şi Trier. Oraşul mic şi atractiv, adesea menţionat ca „Perla Mosellei”, este cunoscut pentru unele dintre cele mai bune vinuri produse în Germania. 

Bernkastel 1

Este situat chiar pe malul râului, fiind înconjurat de podgorii întinse dramatic pe o pantă abruptă.

De fapt, localitatea este împărţită în două, fiind compusă din Bernkastel, la est de râul Moselle, şi Kues, la vest. Cele două părţi sunt unite printr-un pod.

 Bernkastel 2

Atracţia majoră a oraşului este piaţa medievală, străjuită de frontoanele caselor din lemn bine conservate din secolul al XVII-lea.

Bernkastel 3

Cea mai cunoscută este casa foarte mică şi îngustă numită Spitzhäuschen (Casa ascuţită), care datează din 1416 şi al cărei parter este mult mai îngust decât etajele superioare, ceea ce oferă casei un aspect instabil.

Bernkastel 4

Heinz’sche Haus (Casa Heinz’sche) este o altă clădire bogat decorată şi una dintre cele mai vechi clădiri din Piaţa medievală. Astăzi, aici funcţionează o cramă atractivă.

 Bernkastel 5

Bernkastel a primit statutul de oraş în 1291, la iniţiativa arhiepiscopului de Trier Boemund I. Primăria a fost construită, probabil, la scurt timp după aceea. Faţada actuală a primăriei, construită în 1608, este un exemplu magnific de design arhitectural al renaşterii germane târzii.

 Bernkastel 6

Deasupra localităţii Bernkastel se află ruinele Castelului Landshut, fosta reşedinţă de vară a arhiepiscopului de Trier, care a fost distrus de un incendiu, la 8 ianuarie 1692. Astăzi, locul serveşte ca un punct de belvedere popular pe valea Mosellei. De asemenea, merită văzută singura poartă a oraşului care se păstrează încă, Graacher Tor.

 Bernkastel 7

În afară de piaţa medievală, oraşul are mai multe pieţe – Platz am Bärenbrunnen („Piaţa de la Fântâna Ursului”) şi Karlsbader Platz („Piaţa Karlovy Vary” – numită aşa după oraşul partener, care se numeşte Karlsbad în limba germană ), deschisă în iulie 2005.

Bernkastel 8

Doctorbrunnen („Fântâna Doctorului„) prezintă scene din legenda veche despre un vin local, celebrul „Doctorul Bernkasteler”. Un alt punct bine-cunoscut de interes este Spitalul Sf. Nikolaus (Cusanusstift), construit în stil gotic târziu, un complex electoral al lui Nikolaus von Kues. (Traducere si adaptare dupa amusingplanet.com, Foto: flickr.com, Video: youtube.com)