Peştele Scalar, regele acvariilor

peste-scalar

Peştele Scalar este unul dintre cei mai frumoşi peşti de acvariu, fiind adesea denumit regele acvariilor. Corpul argintiu cu dungi negre este cea mai populară combinaţie. Peştele Scalar (Pterophyllum scalare) îşi are originea în zona de mijloc a bazinului Amazonului.

Dintre peştii de acvariu, acesta este unul dintre cei mai plăcuţi, apreciaţi pentru forma frumoasă a corpului şi a aripioarelor înotătoare dar şi pentru coloritul minunat. Numele i se trage de la aspectul atractiv şi de la felul aparte în care înoată.

Înotătoarele dorsală şi anală sunt mari, în nuanţe gălbui cu reflexii argintii-sidef. Radiile sunt în nuanţe albăstrui sau negre. Aripioarele ventrale sunt de forma unor radii lungi, iar aripioarele pectorale sunt mici şi incolore. Pedunculul codal este scurt şi îngust, iar înotătoarea codală este lată şi transparentă. Capul este mic, de formă triunghiulară, iar ochii sunt mari, rotunzi şi au irisul de culoare gălbuie-roşiatică.

Peştele Scalar marmorat are pe corp solzi argintii, aurii şi negri, aranjaţi neregulat. La vârste fragede, scalarii aurii nu sunt atât de arătoşi precum vor deveni la maturitate. În ce priveşte aspectul din punct de vedere al culorilor, începând din 1960, au apărut combinaţii, precum: negru, gri, marmorat, fantom, leopard, zebră, aur sau galben.. Este un peşte liniştit, care necesită un acvariu de dimensiuni mari (100-120 litri), deoarece corpul lui este destul de „ridicat”, din cauza înotătoarelor. Înălţimea coloanei de apă poate fi mai mare de 50 cm.

Apa din acvariu trebuie să fie mereu limpede, cristalină, bogată în oxigen şi uşor acidă. Temperatura apei este bine să fie între 25-28 grade Celsius, nu trebuie să fie mai mare de 30 grade Celsius şi să scadă sub 24 grade Celsius deoarece peştele nu se poate adapta şi moare. Este sensibil la apa contaminată (nitraţi). În acvariu trebuie să fie nisip fin şi curat. Cele mai indicate plante de acvariu sunt Sagittaria, Echinodorus, Vallisneriia gigantae şi Pistia stratoites pentru că sunt preferate de acest peşte.

peste-scalar-01

Deşi este adevărat că îi place să mănânce orice, în primul şi în primul rând preferă mâncarea vie, tubifex şi larve de ţânţari. Dacă este ţinut în condiţii optime, atunci la vârsta de 11-12 luni devine capabil de reproducere. Înainte de reproducere, Scalarul începe să cureţe locul în care urmează să îşi depună icrele.

Acest loc poate fi: o plantă foioasă, o piatră plată sau chiar peretele de sticlă al acvariului. Femela depune în jur de 3-400 de icre, ca nişte mărgele, masculul le fertilizează, iar apoi le îngrijesc concomitent. Icrele rar supravieţuiesc mai mult de două zile: din cauza geloziei excesive, scalarii le mănâncă adesea. Dacă dorim să obţinem peştişori, este indicat ca la două zile după depunere să scoatem icrele din acvariu. (Text: Agerpres, Foto: commons.wikimedia.org, wetwebmedia.com)